Közélet

A Fekete sas utca 28. lakóinak panaszai + FOTÓK

A Fekete sas utca 28. lakóinak panaszai + FOTÓK

2011. október 12., szerda
A Fekete sas utca 28. lakóinak panaszai + FOTÓK

10 éve keserítik meg lakótársaik életét

Több mint 10 éves küzdelem, számolatlan feljelentés és többszöri büntetés ellenére sem szűnt meg a Fekete sas utca 28-as házszám alatt élő lakók gondja. A közös telekhatáron található, szomszédos Kölcsey utca 11.-ből megközelíthető épületben üzemel a Györey Zoltán kft.-je által működtetett Zacc Caffe és a The No. 1 söröző és pub, amellyel a lakóknak problémájuk van.

Pontosabban nem is annyira a vendéglátó-egységekkel, hanem az értékes belvárosi ingatlan tulajdonosával, a PTC Plus Ingatlanbefektetési, Hasznosítási és Szolgáltató Kft.-vel, amely Szeged egyik legvagyonosabb polgárának,

Pistrui Lászlónak

a cége. A magyarországi Plus áruházak építése és bérbeadása is a PTC Plus Kft. nevéhez kötődik. A szomszédos épület tetőszerkezetére a tulajdonos olyan szellőzőberendezést szereltetett, amely ha üzemel, márpedig a két vendéglő és az irodák miatt rendszeresen be van kapcsolva, hatalmas zajt okoz, bűzzel jár, és zavarja a pihenni vágyó szomszéd lakók nyugalmát, akik ezenkívül a közös telekhatáron álló határfalban szabálytalanul létesítettek szellőzőkivezetések és a klíma kültéri egységek leszerelését/elbontását is kezdeményezték. Régen az épületben nyomda működött, tudtuk meg a nevüket különböző okok miatt nem vállaló lakóktól, majd a ’90-es években privatizálták az ingatlant. Az új tulajdonos más funkciót szánt neki, ezért építkezésbe kezdett. A lakók szerint egy emelettel – az ő megkérdezésük és beleegyezésük nélkül - megemelte a tető magasságát, amivel az udvarukat teljesen bekerítette és elzárta a napsugarak elől. Ezért, na meg az állandó zaj, bűz és beépítettség miatt, a lakások legalább 20 százalékkal kevesebbet érnek, állítják az elkeseredett lakók, akik bevallásuk szerint egész nyáron csukott ablakok mellet voltak kénytelenek elviselni a 30-35 fokos kánikulát. Olyan a szellőző-berendezés hangja, mint egy arató-cséplőé vagy egy helikopteré, állítják. A szerkentyű gyakran éjszaka is üzemel, így aludni sem tudnak az elviselhetetlen zaj miatt. A helyszínen többször is végeztek méréseket a hatóság emberei, meg is állapították, hogy a zaj meghaladja a megengedett szintet, kiszabták a büntetést, de utána is minden maradt a régiben.

„Hatalmasék” kifizetik a büntetést, és minden marad a régiben

Legutóbb idén, július 12-én, délelőtt Szeged Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője nevében Sós József, az Építési Iroda ügyintézője helyszíni szemlét rendelt el. Az indoklásban többek között arra kötelezik a PTC Plus Kft.-t, hogy az általa a Szeged, Kölcsey u. 11. házszámú ingatlanon a szomszédos Fekete sas u. 28-as házszámú ingatlannal közös telekhatáron álló határfalban szabálytalanul létesített szellőzőkivezetéseket bontsa el, a homlokzatot az eredeti állapotnak megfelelően állítsa helyre, valamint az általa a tetőszerkezetre szerelt szellőző-berendezés köré hanggátló szerkezetet építsen. Ugyanakkor a közös telekhatáron álló határfalba épített csövet is köteles elbontani a tulajdonos. A határidő lejárt, olvasható az indoklásban, a kötelezettségek teljesítésének megállapítására rendelték el a helyszíni szemle megtartását. Azóta sem változott semmi, állítják a panaszosok, „hatalmasék” kifizetik a büntetést, és annyi. Telefonon felhívtuk a Kölcsey utcai ingatlanban kávézót és pubot üzemeltető Sportok Háza Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét, Györey Zoltánt, mit tud az esetről, és őt elérték-e a lakók panaszai. Nem tudott hozzászólni a témához, s megerősítette, őt ez ügyben még nem keresték meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.