Közélet

Az Autonómok elutasítják a Munka törvénykönyvének tervezett módosítását

Az Autonómok elutasítják a Munka törvénykönyvének tervezett módosítását

2011. szeptember 21., szerda
Az Autonómok elutasítják a Munka törvénykönyvének tervezett módosítását

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elutasítja a Munka törvénykönyvének tervezet módosítását, amely következtében „alávetett helyzetbe” kerülnének a munkavállalók – jelentette ki Borsik János elnök szerdán, Szegeden.

A műszakpótlékok tervezett megszüntetése, illetve a túlórák után járó bér ki nem fizetése nagy keresetkiesést eredményez majd – mondta érdekvédelmi vezető egy szakszervezeti fórumot követő sajtótájékoztatóján. A rendkívüli munkavégzés keretének emelése, valamint az a döntés, hogy a munkaköri szünet a jövőben nem számít bele a munkaidőbe, elbocsátásokat okoz – közölte az elnök.

Borsik János

a hatékony munkavállalói érdekvédelem elleni fellépésként értékeli, hogy megszűnne a szakszervezeti tisztségviselők munkaidő-kedvezménye, valamint kiemelt munkajogi védelme. Az elnök hangsúlyozta, a munka világát meghatározó törvény megfelelő előkészítés, egyeztetések és felkészülési idő után lenne szabad csak átalakítani. Példaként a jelenleg hatályos jogszabályt említette, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács - a megfelelő módosításokat követően – konszenzussal javasolt elfogadásra 1991-ben a parlamentnek, s csak a következő év második felében lépett hatályba. A 2012-re tervezett adóváltozásokkal kapcsolatban Borsik János kifejtette, ezek eredményeként a munkavállalók jelentős részénél csökken a nettó kereset, s ezt nem ellensúlyozza a minimálbér tervezett emelése sem. A szakszervezeti vezető ugyanakkor az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalanságának és aránytalanságának beismeréseként és a progresszió felé tett lépésként értékeli a 202 ezer forint feletti jövedelmekre kivetni tervezett átmeneti hozzájárulást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.