Közélet

Tápéi demonstráció – gazdák a 800 millió nyomában

Tápéi demonstráció – gazdák a 800 millió nyomában

2011. augusztus 30., kedd
Tápéi demonstráció – gazdák a 800 millió nyomában

Továbbra sem kapták meg a pénzüket azok a gazdák, akik a Gabona-Komplex Kft.-vel kötöttek adásvételi szerződést, így a cég ügyvezetőjének tápéi háza előtt demonstráltak mintegy húszan.

A cég több mint egy milliárdnyi adósságot halmozott fel a 2006-os megalakulása óta. Ebből a tulajdonos-ügyvezető, Kiss Pál Csaba háza előtt tüntető gazdák felé közel 800 millió a tartozás. Először 2009 májusában még egyedül vonult az utcára tüntetni az egyik őstermelő,

Bagi Ádám

– miután már látta, hogy a cég felszámolásából nem juthat hozzá a pénzéhez. Egy évvel később 2010. augusztusában már

az összes károsult kivonult

– hasonlóan mint most kedden reggel –, az ügyvezető háza, majd a cég ügyvédjének Széchenyi téri irodája elé.

A gabonát pedig eladták…

A jogerős bírósági döntés igazat adott a gazdáknak, majd el is indult a végrehajtás a kintlévőség behajtására, ennek jogerőssé válása után egy héttel, 2009. december 16-án azonban elrendelték a Gabona-Komplex Kft. felszámolását. Felkerestük a felszámolóbiztost, Csapó Balázst, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy még tart a folyamat, jelenleg a cég közbenső mérlegét vizsgálják, de mivel a vállalkozásnak saját vagyona már nemigen van (nagyrészt banki tulajdonba került), ebből a gazdák nem fognak pénzhez jutni. A felszámolóbiztostól megtudtuk, hogy mikor a telephelyet és a raktárakat lefoglalták, a gabonák jelentős része már nem volt ott, csak egy csekély mennyiségű búzával vették át a silókat.

Kölcsönökből, hitelekből dagadt a cég

Bagi Ádám portálunknak megmutatta azt a magánnyomozói jelentést, amely részletesen összefoglalja, hogy a Gabona-Komplex Kft. megalakulásától, hogyan és milyen tranzakciókkal jutott kölcsönszerződéseken, és banki hiteleken keresztül, több száz millió forinthoz. Az ügyletekhez létrehoztak egy monacói offshore céget is SCP RATIO MC néven. „És e pénzfelvételek garanciái között a mi általunk beszállított termények is ott voltak, melyekre adásvételi szerződést kötött velünk a Gabona-Komplex, de egy fillért sem fizetett, viszont a tudtunk nélkül közraktározta őket, majd mint egy zálogjegyet felhasználva biztosítékként mutatta be terményeinket újabb hitelfelvételhez” – mondta az őstermelő, akinek 13 millióval tartozik a felszámolás alatt álló cég. Bagi szerint feltételezhető, hogy sosem volt szándéka a cégtulajdonosnak a fizetés. A gazda elmondta, hogy a cég törzstőkéje is olyan ügymenetek során emelkedett 400 millió fölé, mely mögött közel sem volt ennyi pénzmozgás. A 2006-ban néhány millió forinttal alapított cég a felvásárolt szántóföldjeit az akkori röszkei polgármester segítségével – aki a cég területi képviselője lett később – iparteleppé minősítették és beemelték a cég vagyonába, ahogy egy 300 milliós hitelt is, s így „készülhetett el” egy 430 milliós törzstőkéjű cég, melyet így a környékbeli nagygazdák már komolyan vettek, és elkezdték megkötni az adásvételi szerződéséket a gabonáikra.

Bűncselekmény nincs, törvényesen nem fizettek?

„Mindezek tükrében érdekesnek mondható, hogy a Békés Megyei Rendőrkapitányság nem talált bűncselekményre utaló dolgot, és megszüntette a nyomozást” – fűzte hozzá Bagi, aki „Elég a hazudozásból, kérem a búzáért járó pénzemet. Hová tettétek Kiss Tibor, Kiss Pál Csaba igazgató urak?” feliratú táblát tartott kezében. Szőlősi Károly az Aranykorona Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, hogy neki 133 millió forinttal tartozik a cég, ami eddig az ügyükben történt, az két parlamenti felszólalás, amit egy Bács megyei képviselő, Balogh József (Fidesz) mondott el az Országházban. Bagi hozzátette, hogy tovább folytatják majd a demonstrációt, fel akarják hívni a közvélemény figyelmét arra, hogy ha, így át lehet vágni törvényesen tisztességgel dolgozó gazdákat, veszélyeztetve egzisztenciájukat, akkor a törvények között valami nincs teljesen rendben. A cég ügyvezetője, Kiss Pál Csaba 2010 augusztusában egy sajtónyilatkozatban felelt az őt és a Gabona-Komplexet érintő felvetésekre, vádakra. A dokumentumban az ügyvezető többek között arról is írt, hogy teljesen jogszerűen értékesítette az átvett gabonát (habár a gazdákat nem fizette ki). „A Gabona-Komplex Kft. egyetlen termelő gabonáját sem adta el engedély nélkül, az adásvételi szerződés megkötésével a Gabona-Komplex Kft. tulajdonjogot szerzett, így az árut szabadon eladhatta (lásd a szerződések)” – olvasható a levélben. Bár a levél végén Kiss azt írta, hogy továbbiakban ezzel a kérdéssel a sajtó nyilvánossága előtt nem kíván foglalkozni, mi azért megpróbáltuk felhívni mobilján, de a szám nem volt elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.