Közélet

MSZP: soha nem volt annyi szegény gyerek, mint ma

MSZP: soha nem volt annyi szegény gyerek, mint ma

2011. augusztus 3., szerda
MSZP: soha nem volt annyi szegény gyerek, mint ma

Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja szerint soha nem volt annyi szegény gyerek Magyarországon, mint most, amikor - mint közölte - mintegy egymillió gyermek él szegénységben. A szocialista szakpolitikus úgy értékeli, a kormányzati politika hatására tovább romlik a mélyszegénységben élők helyzete.

A Gyurcsány-kormány szociális államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az ELTE szociálpolitikai tanszékének nemrég publikált vizsgálatát, melyből egyebek mellett az derült ki, hogy a leghátrányosabb kistérségekben élők 84 százaléka - mintegy kétmillió ember - olyan háztartásban él, ahol a befolyó jövedelem a legalsó ötödbe tartozik. Hozzátette: ezekben a családokban egyetlen aktív kereső sincs. Rámutatott, hogy - a vizsgálat megállapításai szerint - a szegény családokban inkább a gyerekekre költenek, mint másra. Közölte, ezek az emberek semmi esélyt nem látnak arra, hogy a jövőben változzon a helyzetük.

Korózs Lajos

elmondta: tíz év alatt megháromszorozódott azoknak a száma, akik magukat szegénynek mondják; a leghátrányosabb kistérségekben élők közel 33,7 százaléka teljes mértékben szegénynek tartja magát, ez az adat egy évtizede még csak 12,4 százalék volt. Korózs Lajos szerint a szegénységnek "etnikai arca" is van; a magukat romának tartó háztartások 93,2 százaléka a hónap végére kifogy a pénzéből, míg a nem romáknál ez 55,6 százalék. Példaként említette továbbá, hogy a romák harmadánál nincs vezetékes víz, míg a nem romáknál ez csak 6,5 százalék. Elmondta azt is, hogy a felmérés során megkérdezettek a családi ellátások közül a családi pótlékot tartják a leginkább elfogadható szociális ellátásnak. Korózs Lajos szerint ezért eljött az ideje annak, hogy a jövőben indexálják a családi pótlékot. Közölte, az alsó decilisben élők egész éves jövedelme összesen 310 milliárd forint. Ezzel összefüggésben szégyennek nevezte, hogy a kormány majdnem kétszer ennyi pénzt költött Mol-részvények vásárlására. A Központi Statisztikai Hivatal néhány hete, a 2010. évi adatok alapján ismertetett adataira hivatkozva kitért arra is, hogy ma Magyarországon 3,7 millióan élnek a létminimum alatt. Szerinte a kormányzat tervezett intézkedései negatívan fogják érinteni azokat a családokat, amelyekben rokkantnyugdíjas, táppénzes, vagy álláskeresési támogatásban részesülő él. A politikus szerint a kormányzati politika hatására a következő időszakban a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább növekednek, a most mélyszegénységben élők helyzete tovább romlik, a társadalmi feszültségek növekednek és a rasszizmus is erősödni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.