Közélet

Olcsóbb, biztonságosabb parkolás a belvárosi parkolóházban + PANORÁMA, FOTÓK

Olcsóbb, biztonságosabb parkolás a belvárosi parkolóházban + PANORÁMA, FOTÓK

2011. július 20., szerda
Olcsóbb, biztonságosabb parkolás a belvárosi parkolóházban + PANORÁMA, FOTÓK
Azzal, hogy újabbnál újabb építkezések kezdődnek városszerte, és lassan években is kifejezhető lesz a felújítási munkálatokkal járó közlekedési káosz, Szegeden egyre több parkoló szűnik meg ideiglenesen vagy tartós jelleggel, és egyre nehezebb hétköznap szabad parkolót találni a központban. Pedig az Arany János és a Dózsa György utca sarkán található, 2004 elején átadott, teljesen automata parkolóház 151 férőhellyel évek óta várja az ügyfeleket. A létesítmény forgalma folyamatosan nő, valami miatt azonban a szegediek mégsem zárták szívükbe a korszerű parkolóházat. Jelenleg hétköznapokon 50-60 százalék körüli kihasználtsággal üzemel reggel 8-tól délután 4, 5 vagy 6 óráig. A Szegedi Közlekedési Kft. parkolási üzletágának vezetőjétől, Forrai Gábortól megtudtuk, az árakat is úgy alakították ki, hogy a környékbeli utcákhoz képest itt fél áron parkolhatnak az autósok. A betárolási idő autónként 2 perc, ugyanennyi nagyjából a kitárolás. Ha torlódnak a járművek, akkor valóban várni kell néhány percet és lehet, ez riasztja el a potenciális ügyfeleket.

Még pótdíj sincs

Az autótulajdonosok gyakran szem elől tévesztik, hogy itt nem áll fenn annak a veszélye, hogy feltörik a járművet, és kirámolják a tartalmát. Az autó gyakorlatilag üzemi területen tartózkodik, így nagyobb biztonságban van és a tulajdonos bármikor kihozhatja, és pótdíjat sem róhatnak ki rá. Nem éri tűző nap, eső, jégverés az autót, télen reggelente nem kell kiásni a hóból. Forrai Gábor elsősorban azoknak ajánlja a parkolóházat, akik biztonságban szeretnék tudni autójukat. Az épület garázsként is funkcionál, hiszen a cég téli akciója keretében havi 5 ezer forintért lehetett parkolóhelyet bérelni a parkolóházban, ami olcsóbb volt, mint a legolcsóbb szegedi garázsbérlet díja.

A gázüzemű autók nem használhatják

Talán azt sem árt elmondani, ki milyen típusú autóval tudja használni a parkolóházat. Szélesség és magasságkorlátozás van érvényben, így minden autó, amelyik garázsba be tud állni, az itt is parkolhat. Kisbusz már nem fér be, mint ahogy 2 tonna feletti járművek sem. A gázzal üzemelő autók számára ugyancsak tilos a parkolóház használata, ez veszélyes, kiírás is figyelmezteti a járműtulajdonosokat. Ha a parkolóház környéki utcákból sikerül becsalogatni a kuncsaftokat, akkor gyakorlatilag az utca szabadul fel, amit a parkolási cég már rentábilisan tud üzemeltetni. Rendszerben szemlélve így jóval árnyaltabb a kép, és talán megéri üzemeltetni egy parkolóházat. Végezetül csak egyetlen adat, ami önmagáért beszél: míg a környező utcákban 400 forint óránként a parkolás díja, addig a parkolóházban a fele, tehát 200 forint. Ennél meggyőzőbb érvet nehéz lenne találni, főleg azok számára, akik hosszabb ideig tartózkodnak a belvárosban vagy a környéken dolgoznak. A parkolóház az év 365 napján, napi 24 órában várja az ügyfeleket. (x)
SZKT parkolóház - bejárat, Szeged"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.