Közélet

Városi fejlesztések – tanulságokkal + FOTÓK + VIDEÓ

Városi fejlesztések – tanulságokkal + FOTÓK + VIDEÓ

2011. május 30., hétfő
Városi fejlesztések – tanulságokkal + FOTÓK + VIDEÓ
A Reök-palotában Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése címmel rendeztek összefoglaló konferenciát, melyen az egyes részelemek – így az utca és térfelújítások, a villamosprojekt – tanulságait próbálták levonni, kiindulva a pályázattól, a projektmenedzsmenten keresztül az átadásig, valamint a fenntartható üzemeltetésig. A konferencia nyitóelőadásán Pacza József, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a városfejlesztési projekteket és az önkormányzati cég ezekben történt közreműködését. Több éves program során megújul Szeged belvárosa, valamint elektromos tömegközlekedése. Pacza József bemutatta a projektek már lezárult szakaszait, illetve a folyamatban lévő és tervezett elemeket. Összefoglalójában ismertette a cég 2009-2010-es költségvetését, illetve a 2011-es tervezetet. Ezek szerint a Szeged Pólus Nonprofit Kft. az elmúlt két évben összesen 450 millió forint bevételt realizált, míg kiadásai 145 millió forintra voltak tehetők. Idei évre a városfejlesztési projektek menedzselése során 208 millió forintos bevétellel és 58 millió forintos kiadással számolnak, mindezt 18 főállású és 19 szerződéses dolgozóval végzik.

Befejezett és részkészültségű projektelemek

A különböző városfejlesztési programok sorában a vadaspark látogatóbarát fejlesztése, a Bálint Sándor Emlékház kialakítása, a Béke Utcai Általános iskola és a Tisza-parti Általános Iskola fejlesztése során a közel 700 millió forintos projektértékek mellett a munkák menedzselése 11 millió forintot jelentettek a cégnek. A nagyobb, több részre bontott belváros-fejlesztési projekt közel 3 milliárdos költéségből 305 millió forint, míg a sokat és sokszor emlegetett, és a lakosságot leginkább befolyásoló elektromos tömegközlekedés 29 milliárdos költségéből közel 700 millió forintos menedzselési díjjal számolt a cég. Az idei folyamatban lévő, vagy még el nem kezdett munkálatok sorában a 4-es villamos felújítását 2011 augusztusára tervezik befejezni, melyre a jelenlegi állapotokat ismerve igen nagy esély látszik. Az újszegedi hídfő átalakítását június-november, az 1-es villamos belvárosi szakaszának felújítását június-november hónapokra tervezik, míg a sokat vitatott 2-es vonal építési munkálatainak befejezését július végére várják. Ez utóbbi esetben a kivitelező ígérete, valamint a jelenlegi műszaki készültség némi optimizmusra adhat okot.

Tanulságok a projektekben

A projektmenedzselő városi cég vezetője szerint az eddigi projektek előkészítési, tervezési szakasza, a beruházások végigkísérése, valamint a pénzügyi finanszírozási oldal is fontos tanulságokat mutatott az elmúlt években. A szoros pályázati határidők, a tervezési szakasz rövidsége, a városi humán erőforrások viszonylagos hiánya az előkészítés során jelent problémaforrást. Ugyancsak fontosnak tartotta Pacza József, hogy az egyes projektelemek működtetésére ne csak az unió által megszabott 5 éves időtartamra szülessenek előzetes kalkulációk, hanem hosszabb távra is, hiszen például egy villamospályának jóval tovább kell működnie. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a projektekben az egyes részszereplők jobb kommunikációjára, a lakosság hatékonyabb bevonására és tájékoztatására is, hiszen sok esetben éppen a lakosság az, akinek az érdekében, és türelmét kérve folynak a fejlesztések. Tekintsék meg a belvárosi felújítás hivatalos, 2010-ben készült projektfilmjét, melyet a Szeged Pólus Nonprofit Kft. készített!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.