Új városközpontot álmodtak Mórahalmon

2017. augusztus 12., szombat · Egy hozzászólás

DCIM100MEDIA

Ipari parkját fejleszti Mórahalom a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból, de nyertek pénzt szociális városrehabilitációra, intézmények kapacitásfejlesztésére, sőt egy zöldség-előkészítő üzem is épül a turisztikai célú beruházások mellett. Tovább »

Az év végén már érintőkártyával fizethetünk a buszokon, villamosokon

2017. június 29., csütörtök · 3 hozzászólás

egy_erintes_sajttaj001kf

Az önkormányzat az egyik bankkártya-kibocsájtóval kampányba kezd az e-fizetés népszerűsítésére. Az eddigi szolgáltatások bővülnek, így érintőkártyás fizetés bevezetését tervezik a tömegközlekedési eszközökön. A tervek szerint november végétől lehet használni a járműveken a rendszert. Tovább »

Újra kell gondolni Szeged közlekedését

2016. szeptember 21., szerda · 10 hozzászólás

harmadik_hid16_gs

A városfejlesztésről, a harmadik hídról, a közlekedési koncepciókról is beszélni fog Schulcz Péter építész következő előadásán. A megyei építészkamara elnöke még egy negyedik, gyalogosok és kerékpárosok számára fenntartott hidat sem látna kihasználatlannak. Tovább »

Nagy Sándor: Nem volt nagy, szimbolikus multi beruházás Szegeden

2016. július 4., hétfő · 47 hozzászólás

eli29kf

A városfejlesztési alpolgármester az SZTE Gazdaságtudományi Karán beszélt Szeged gazdaságáról, gazdasági kilátásairól. Ugyan igazán nagy multinacionális beruházás nem volt, de „szerves fejlődés” van. Nem minden tervük jött be, de középtávon bíznak az eredményekben. Tovább »

Nógrádi Zoltán: Egy város nyugodt, kiegyensúlyozott fejlődése illúzió!

2015. december 31., csütörtök · 2 hozzászólás

morahalom_25_mj 100

Fejlesztésekben, nagyberuházásokban idén is roppant gazdag éven van túl Mórahalom. A homokháti kisváros az elkerülő út átadásával, az új szálloda megépítésével és az ipari park bővítésével még élhetőbb lett, amit nemcsak a turisták, de az itt élők is örömmel fogadtak. A településnek ugyanakkor egy nem várt válsághelyzettel, az illegális migrációval is szembe kellett néznie, de sikerrel vette ezt az akadályt is. Évértékelő interjú Mórahalom polgármesterével, Nógrádi Zoltánnal. Tovább »

B. Nagy László: Beszélnünk, tennünk kell Szegedért, de ilyen hozzáállással nehéz

2015. december 16., szerda · 6 hozzászólás

bnagy001kf

Szeged nem vonzó a befektetők körében B. Nagy László szerint, ezt jelzik a nyomott ingatlanárak is. Csongrád megye fejlesztési biztosa a SZEGEDma.hu-nak úgy értékelte, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban sem számíthat csodára a város, a hosszú távú kilábalás érdekében már az is nagy eredmény lenne, ha a tapasztalható negatív folyamat megállna, és nem gerjesztené önmagát tovább. Tovább »

Nagy Sándor: Szeged a minőségi munkahelyek teremtésére koncentrál

2015. december 14., hétfő · 40 hozzászólás

nagy_sandor08kf

Szeged népszerű a magyar városok között Nagy Sándor szerint, amihez hozzájárul a képzett munkaerő és a magas színvonalú városi szolgáltatások rendszere is. A városfejlesztési alpolgármester úgy értékelte, az ELI önmagában nem csodafegyver, az üzleti szolgáltató központok kialakításában és az IT-szektorban viszont komoly lehetőségeket lát. Tovább »

Orbán Viktor: a helyiek dönthetnek a fejlesztési források elosztásáról

2015. április 13., hétfő · Egy hozzászólás

A kormány által meghirdetett “modern városok” program célja, hogy a következő években a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat elsősorban a helyiek döntése alapján osszák szét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Eger Televíziónak adott, hétfőn sugárzott interjúban. Tovább »

Fidesz-L.É.T.: a szegediek érdekképviselete helyett politikai csatározásokat vetít előre a költségvetés

2015. február 12., csütörtök · 4 hozzászólás

fidesz_sajttaj01_gs

A szegedi érdekek képviselete helyett pártpolitikai színezetű belharcot ígér Szeged 2015-ös költségvetése. A szegedi Fidesz-L.É.T. frakció támogatja a KDNP-s módosítókat a munkahelyteremtésre, egyházi épületek rekonstrukciójára és az út- és járdafelújításokra fordított alap megnöveléséről. Tovább »

Zombor Gábor: Szeged nehéz helyzetbe kerül, ha marad a polgármester

2014. október 2., csütörtök · 60 hozzászólás

egeszsegugyi_kerekasztal27_gs

Szegednek kellett volna azt az utat bejárnia, mint amit Kecskemét, de nem tudott élni a lehetőségeivel – jelentette ki Zombor Gábor államtitkár, aki 2006-tól volt Bács-Kiskun megyeszékhelyének polgármestere. Tovább »

Szegedi LMP: turisták helyett az itt élők profitáljanak a városfejlesztésből!

2014. augusztus 18., hétfő · 10 hozzászólás

DSCF6295

Odessza városrész szociális rehabilitációja miatt adtak hangot aggodalmuknak a szegedi LMP és 4K! képviselői. Málovics György polgármesterjelölt szerint a városfejlesztésnek nem csak a turizmus fellendítését, hanem az itt élők igényeit is figyelembe kellene vennie.
Tovább »

Sorra járja a választókerületeket Kothencz János + FOTÓK

2014. július 23., szerda · 54 hozzászólás

kothencz_janos_ujszegeden16_gs

Az emberek valódi szükségleteit szeretné jobban megismerni Kothencz János polgármesterjelölt, aki újszegedi lakosokkal találkozott, és sorra vette velük a városrész problémáit. Szó esett a járhatatlan utakról és járdákról, a kihalt partfürdőről és a ligetről is. Tovább »

2014-2020: Szeged a 32 milliárdnál jóval többet érdemel

2014. július 15., kedd · 35 hozzászólás

dugonics_ter_gs1

Uniós „örömkampányba” kezdett Botka László MSZP-s polgármester, egész oldalas Délmagyarország-hirdetésben és a Szegedi Tükörben ünnepli, hogy 32 milliárd forint biztosan érkezik 2020-ig a városba, és a beígért fejlesztések közül természetesen a fedett uszoda most sem hiányozhat. Gazdasági szakemberek néhány dolgot hiányolnak, például a ténylegesen fenntartható, munkahelyteremtő beruházásokat, melyek valóban megalapozhatnák Szeged jövőjét. Tovább »

Sipos Attila: Petőfitelepen lehetne Szeged második ligete

2014. július 1., kedd · Egy hozzászólás

sipos_attila02_gs

Intézmények nyílászáró cseréi, járdajavítások, játszótér-felújítás és a civil szervezetek támogatása – sorolta Sipos Attila, mi mindenre fordítják Petőfitelepen a részönkormányzati keretet, melynek egy részét év elején Botka László zárolta. Tovább »

Régiónk jövőjének kulcsa az innováció és a Tisza + FOTÓK

2014. június 7., szombat · Hozzászólok

rekord_vitorlazas_csesznok-rehak-csesznok_20131020_1_fotok-013

Térségünk fejlődésének egyik kulcs az innováció – hangzott el a VII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián, ahol Szeged városfejlesztési stratégiájához készített négy akciótervet is ismertették. Tovább »

Lengyel Imre: Először a diagnózis, utána jöhet a terápia Szegeden is!

2014. június 4., szerda · 25 hozzászólás

14_gs

Sem Magyarország, sem Szeged nem tudott élni eddig az EU kínálta lehetőségekkel az SZTE Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet intézetvezető egyetemi tanára szerint. Lengyel Imre professzor nagyinterjúnkban rámutat: az előrelépéshez pontos helyzetfelmérésre, a valóban előnyös projektek kiválasztására, összefogásra és folyamatos, hatékony menedzselésre van szükség. Tovább »

Civileket vonnának be a szegedi Tisza-part fejlesztésébe

2014. május 3., szombat · 10 hozzászólás

fokaszemetszedes_mj DSC_5675

Folyamatban van a hullámtéri területek rendezési tervének előkészítése, mely kapcsán Kohári Nándor Fidesz-KDNP-s képviselő azt javasolja, hogy a Tisza Park Fejlesztéséért Civil Kezdeményezés tagjait is vonják be az egyeztetésekbe. Tovább »

Városnéző túrát indított az LMP a fenntartható városfejlesztésért

2014. április 4., péntek · 6 hozzászólás

lmp_seta_szegeden01_gsVárosnéző körútra indult csütörtök délután az LMP Szegeden, hogy az utóbbi évek városfejlesztési beruházásainak visszásságaira hívja fel a figyelmet. Szó esett a Dugonics tér és a Gutenberg utca zöldövezetének visszaszorulásáról és a városképi jelentőségű épületek megóvásáról is. Tovább »

Szabó László: Szeged belvárosa a világörökség része, meg kell őriznünk!

2013. november 30., szombat · 35 hozzászólás

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKoncepció nélküliség, értékvesztés, fásultság – ezek jellemzik Szegedet Szabó László szerint. A Szögedi Védegylet elnökével arról is beszélgettünk, hogy nincsenek politikai ambíciói, de ha az élet úgy hozná, nem zárkózna el a jelöltségtől. Tovább »

Hogyanok és mikéntek

2013. október 15., kedd · Hozzászólok

Az előző blogjaimban megosztottam pár alapvető gondolatot, és lehetőséget Szeged városának fejlesztését illetően, azonban úgy érzem, hogy ez irányú terveim kivitelezésének módja és feltételei mélyebb magyarázatra szorulnak. Pontosan ezért eheti témám az említett tervek konkrét megvalósításának feltételeit és mikéntjét hivatott feltárni.
Tovább »

Szegedi hallgatók ötleteiből fejleszthetik Szegedet + FOTÓK

2013. október 9., szerda · 2 hozzászólás

SZS20131009_city20_a_tikben_004A világ legnagyobb metropoliszai után Szegedre látogatott a Siemens City 2.0 rendezvénye, amely a fenntartható fejlődést, élhető jövőképet hirdette a TIK-ben. Szegedi hallgatók is ötletelhettek a mamutcég fórumán, előadva: hogyan képzelnék el Szeged jövőjét? Tovább »

Városi fejlesztések – tanulságokkal + FOTÓK + VIDEÓ

2011. május 30., hétfő · 27 hozzászólás

varosfejlesztes_it (04) A Reök-palotában Szeged városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése címmel rendeztek összefoglaló konferenciát, melyen az egyes részelemek – így az utca és térfelújítások, a villamosprojekt – tanulságait próbálták levonni, kiindulva a pályázattól, a projektmenedzsmenten keresztül az átadásig, valamint a fenntartható üzemeltetésig. A konferencia nyitóelőadásán Pacza József, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a városfejlesztési projekteket és az önkormányzati cég ezekben történt közreműködését.
Tovább »

Szentistványi a Botkával szembeni alternatívát hiányolja

2011. április 20., szerda · 37 hozzászólás

A legutóbbi közgyűlésen történteket már több politikus is értékelte portálunkon. Ezúttal Szentistványi Istvánt, az LMP önkormányzati képviselőjét kérdeztük, aki többek között a Fidesz elképzelés nélküli városirányításáról és az MSZP minden baloldaliságot nélkülöző politikájáról mondott véleményt.
Tovább »

Emberhez méltó jövőnk alapja: megrongált építészeti örökségünk?

2010. november 23., kedd · 45 hozzászólás

Avagy mi lesz veled, Szeged – V. rész

5-3 Egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy az Árvíz után kiépült utca, térszerkezeteket a polgári házak lebontásával, társasházak építésével formálják át városunkban. Az e mögött húzódó szellemiségről, a fejlődés félreértelmezéséről is ír Kiss István okleveles építész sorozatának ötödik, befejező részében.
Tovább »

Mutyizás és nyilvánosság

2010. november 8., hétfő · 19 hozzászólás

Avagy mi lesz veled Szeged – IV. rész

Nem egyszer tették szóvá az olvasók itt, a SZEGEDma.hu-n azt, hogy mennyire formális és álságos volt az önkormányzat valamelyik tervének lakossági véleményeztetése, milyen arroganciával söpörtek le az asztalról az ún. lakossági fórumon az önkormányzat képviselői minden jogos észrevételt. Ez a jelenség nem valami véletlen kisiklás. Kiss István okleveles építész sorozatának negyedik részét olvashatják.
Tovább »

Szőnyegminta-készítés vagy valódi városrendezés?

2010. október 29., péntek · 3 hozzászólás

Avagy Mi lesz veled Szeged III. rész

Vajon hogyan történhetett meg az, hogy fél évtizede olyan rendezési terve van a „kiemelt gazdasági övezetnek”, ami nem engedi meg a gazdaság megjelenését a területen? A választ részben Budapesten, részben Szegeden kell keresni.
Tovább »

Esettanulmány: „városrendezés” kontra munkahelyteremtés

2010. október 15., péntek · 6 hozzászólás

Avagy Mi lesz veled Szeged II. rész

Már az országgyűlési választások idején kampánytémává vált a foglalkoztatottság csökkenése, később a helyhatósági kampányban még nagyobb hangsúlyt kapott. Beszélni sokat lehet a munkahelyteremtésről, de ha cselekvésre kerül a sor, a legtisztességesebb szándék is meg tud fenekleni a Magyarországon mintegy másfél évtizede korlátlanul és minden kontroll nélkül uralkodó bürokrácia által teremtett, a józan ész számára felfoghatatlanul ostoba akadályokon.
Tovább »

A hagyományőrzők ellenzik a Biopolisz Parkot

2010. október 12., kedd · 3 hozzászólás

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület egy nyilatkozatban reagált a Biopolisz Park tervével kapcsolatos híradásra. Az akciótervvel kapcsolatos előterjesztésről az október 13-i alakuló közgyűlésen már szavazniuk kell a képviselőknek.
Tovább »

Városépítészet, városszépítészet – ami Szegedről hiányzik

2010. szeptember 18., szombat · 11 hozzászólás

Egyik olvasónk, Kiss István okleveles építész levélben kereste fel szerkesztőségünket, s eljuttatta hozzánk a hogyan tovább Szeged című, több részben összefoglalt szakmai gondolatait Szeged város jövőjéről. Az első részben a városfejlesztési koncepciót boncolgatja.
Tovább »

Szegedi fejlesztések: veszélyben a 740 milliós kötbér? + HANG

2010. augusztus 10., kedd · 5 hozzászólás

sajttaj01_gs A megítélt uniós támogatások tekintetében országos összehasonlításban is kiemelkedő Szeged – jelentette ki Nagy Sándor alpolgármester kedden. Több mint 220 milliárd forintot ítéltek meg az önkormányzatnak, az egyetemnek, civil szervezeteknek és gazdasági társaságoknak összesen.
Tovább »

Kisgyermekesbérletet kapnak a rászorulók Szegeden

2010. február 19., péntek · 16 hozzászólás

A tanulókkal és a nyugdíjasokkal azonos áron, havonta 2710 forintért vásárolhatnak tömegközlekedési bérletet márciustól a rászoruló kisgyermekes szegedi szülők – így döntött pénteken a város közgyűlése.
Tovább »

Elfogadták Hódmezővásárhely idei költségvetését

2010. január 28., csütörtök · 2 hozzászólás

Hódmezővásárhelyen elfogadták a város 2010-es költségvetését csütörtökön; idén a település erőforrásainak 20 százalékát fordítják fejlesztésekre – írta közleményében a polgármester az MTI-nek.
Tovább »

Újabb városrész rehabilitációjára készül Szeged

2009. szeptember 26., szombat · 3 hozzászólás

Újabb, főként az egyetem oktatási egységeinek, klinikáinak és kollégiumainak otthont adó városrész rehabilitációját tervezi a szegedi önkormányzat; a 2,57 milliárd forintos összköltségű munkálatok kormányjóváhagyás esetén kiemelt projektként, uniós támogatással valósulhatnak meg 2012-ig.
Tovább »

Civil összefogás a Mars téri piacért

2009. március 2., hétfő · Hozzászólok

Közös akcióba kezdett több civil szervezet a Mars téri piac érdekében. A Védegylet szegedi csoportjának koordinálásával aláírásokat gyűjtenek azért, hogy ne csökkenjen a piac területe, ne húzzanak föl kereskedelmi célú épületeket a területen, s tekintsék stratégiai célnak, hogy árusítási lehetőséget teremtsenek a jó minőségű helyi élelmiszernek. Követelik, hogy a szegedi önkormányzat demokratikus keretek között, az emberek bevonásával, alternatívák felállításával fejlessze a Mars teret. Tovább »

Szeged: Tragédia két felvonásban? – II. rész

2009. február 17., kedd · Hozzászólok

„Építeni kell csak, azt is csak annyit, amennyi kell, nem rombolni. Provinciális kispolgári kivagyiságból pedig végképp nem. Higgye el az olvasó, a huszárszobor kérdése csak a gomb a kabáton. A baj magával az építészeti értékek szisztematikus rombolásával van” – állítja Kiss István okleveles építészmérnök, településrendező, a Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja. Az államszocializmus idején történetek elemzése után dolgozatának második részében a szegedi belváros arculatcsonkításának utóbbi éveit veszi górcső alá. Tovább »

Szeged: Tragédia két felvonásban? – I. rész

2009. február 16., hétfő · Hozzászólok


A szegedi belváros arculatának csonkítása nem a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékművének áthelyezésével kezdődne, a folyamat az 1960-as évek óta tart, az utóbbi években pedig felgyorsult – állítja Kiss István okleveles építészmérnök, településrendező, a Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja. Ahogy azt az elmúlt héten ígértük, az ezredfordulón a belváros szabályozási tervét készítő szakember összefoglaló dolgozatát két részben tárjuk olvasóink elé. Tovább »

Lófara-ügy: Csak a jéghegy csúcsa

2009. február 13., péntek · Hozzászólok

Az építész szerint az 1960-as évek óta folyik a belváros arculatának csonkítása

A Lófara-ügy nem önmagában álló probléma, a III. Honvéd Huszárezred hősi emlékműve áthelyezésének tervezete csak a jéghegy csúcsa – valójában az 1960-as évek óta folyik, s az utóbbi időben felgyorsult a szegedi belváros arculatának csonkítása – véli Kiss István okleveles építészmérnök, területrendező. A Csongrád Megyei Építészkamara elnökségi tagja – aki az ezredfordulón a belváros szabályozási tervét készítette – azt mondja: sokkal megfontoltabban szabadna csak hozzányúlni a műemléki védettségű területhez. Tovább »