Közélet

Telefonbeszélgetés vezetett bin Laden nyomára

Telefonbeszélgetés vezetett bin Laden nyomára

2011. május 7., szombat
Telefonbeszélgetés vezetett bin Laden nyomára

Egy ártalmatlannak tűnő, magánjellegű telefonbeszélgetés vezette az amerikaiakat Oszama bin Laden terroristavezető nyomára a The Washington Post napilap szombati számának beszámolója szerint. A lap úgy értesült, hogy bin Laden pakisztáni születésű futárját, Abu Ahmed al-Kuvaitit egy régi barátja hívta fel, azt kérdezte tőle, merre jár, hogy olyan régóta nem hallott felőle, s hogy hiányzik neki. A válasz úgy hangzott, hogy ismét azokkal vagyok, akikkel korábban együtt voltam. Egy hosszabb szünet után a barát, mintegy jelezve, hogy félszavakból is értik egymást, csak ennyit mondott: bárcsak Isten megsegítene titeket.

A terroristavezér után kutató amerikai felderítők a beszélgetést lehallgatva mindjárt gondolták, hogy forró nyomra találhattak

bin Laden

és környezete minden szigorú elővigyázatossági intézkedése ellenére. Az abbotábádi háromszintes épületben, ahol a terroristavezető bujkált, így például nem volt sem telefon, sem internet, sem televízió. Az al-Kaida vezetőjének segédjei, ha telefonálni akartak, gépkocsiba ültek, 90 percen át autóztak, és csak azután tették be az akkumulátort a mobilkészülékükbe. A hírszerzés már négy éve kereste

Kuvaitit

. A mobilján fogadott hívás révén tudták meg készüléke számát, s óriási emberi és technikai erőforrások mozgósításával eljutottak a magas falakkal övezett abbotábádi épületig. Meglepetéssel állapították meg, hogy Kuvaiti vagy a ház más lakói, valahányszor csak telefonáltak, először kilencven perces autóútnyi távolságra eltávolodtak az épülettől. A műholdas felvételeket elemezve az is szemet szúrt, hogy egy férfi, aki sosem lépett ki a falakon túlra, napi egy-két órát sétált az udvaron, de a felvételeken az arcot egyszer sem lehetett tisztán látni, s a testmagasságot sem tudták elég pontosan megbecsülni, így nem tudták teljes bizonyossággal azonosítani az egymás közt csak "fel-alá járkálónak" nevezett személyt.

Barack Obama

amerikai elnök végül a fennmaradó kételyek ellenére elrendelte a műveletet - írta

Bob Woodward

, a The Washington Post neves munkatársa. Cikkében az akciót ismertetve arra is kitér, hogy amikor bin Laden holttestét a padlón kiterítették, a Navy SEAL osztagának egyik, hat láb (183 cm) magas tagja mellé feküdt, és világosan látszott, hogy a halott több hüvelykkel (egy hüvelyk: 2,54 cm) nála is magasabb. Az eseményeket a Fehér Ház szituációs szobájából figyelő Barack Obama ekkor a körülötte lévőkhöz fordulva megjegyezte: "A műveletben egy 60 millió dollárba kerülő helikoptert áldoztunk fel. Akkor már nem engedhettük volna meg magunknak, hogy egy mérőszalagot is beszerezzünk?"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.