Közélet

Jönnek az újabb zárolások

Jönnek az újabb zárolások

2011. április 12., kedd
Jönnek az újabb zárolások

Rájár a rúd a költségvetési szervekre: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hétvégi Ecofin-ülésen jelentette be, hogy véglegesíti a február közepén zárolási kötelezettség alá vont pénzeket, de máris újabb elvonás várható. Hasonló költségvetési zárolás nem magyar sajátosság - írja a Világgazdaság Online.

Újabb, akár százmilliárdos nagyságú tétel lehet a közszféra gazdálkodásában, hogy a február közepén zárolási kötelezettség alá vont 250 milliárd forinton túl e hét péntekig maradványtartási kötelezettséget ír elő a kormány. Míg a maradványok mértéke évek óta 400 milliárd forint körül mozog, rendezésük előrelépésnek is tekinthető, a 250 milliárdos év közbeni zárolás a maga nemében egyedülálló. A hivatalos magyarázat szerint a kormány ezzel egy stabilitási alapot hozott létre, valójában hiánycsökkentési manőverről van szó. Márpedig ilyesmire általában csak akkor kerül sor, ha év közben valamilyen súlyos politikai vagy gazdasági vészhelyzet áll elő, ilyen szerencsére az idén még nem következett be. További kiigazító lépések szükségesek a büdzsében, hogy a 2012-es, 3 százalék alatti költségvetési hiánycél tartható legyen – állapította meg a tegnap lezárult, az IMF és az EU Magyarországnak juttatott hitelcsomagjához kapcsolódó rendes negyedéves felülvizsgálat. Az idei évvel kapcsolatban a jelentős egyszeri bevételeknek köszönhetően nincs veszélyben a büdzsé egyensúlya. A januári felülvizsgálat óta nyilvánosságra hozott Széll Kálmán-tervet üdvözölte az IMF delegációvezetője,

Christoph Rosenberg

, aki hozzátette: a program növeli az ország iránti bizalmat. Külön kiemelte a szakember a jelzálogpiac újraélesztésére tett erőfeszítéseket, a kilakoltatási moratórium lezárását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.