Közélet

Fotók a szülésről a Milleniumiban + FOTÓK

Fotók a szülésről a Milleniumiban + FOTÓK

2011. április 12., kedd
Fotók a szülésről a Milleniumiban + FOTÓK
A „Szülés valódi természete” címmel nyílt vándorkiállítás a Milleniumi Kávéházban, ahol szép művészi fotókon a szülés pillanatait tekinthetik meg az érdeklődők április 15-ig. Két kísérő program is kacsolódik a vándorkiállításhoz, egy beszélgetés a szülés-élményekről, és egy a szülés kísérőivel, a dúlákkal. A megnyitón a szervezők köszöntése után és egy kis zene után egy mesét hallhattak a részt vevők az átalakulásról, az újjászületésről. A kiállítás következő állomása majd a Megyeházán lesz április 19-én 17 órakor.

Kísérő programok:

A Hold áldása és árnyéka Fenti címmel 2011. április –13án 17 órakor a Milleniumi Kávéházban a vándorkiállítás kísérő programjaként szülés-élmény feldolgozó csoportot tartanak a szervezők. „Édesanyám megannyiszor mesélte végig születésem történetét. Harmadik babámat vártam, mikor megértettem ennek szüléseimben meghatározó szerepét és megköszöntem neki ezt a szép mesét. Van azonban sok olyan szülés, amire nem csak testi, de lelki fájdalom, trauma vetül. Ezek is elkísérnek saját szüléseink történéseiben. Földolgozatlanságuk tovább hat, átszövi életünket, anyaságunkat, gyermekeink életébe gyűrűznek tovább” – hangzott el egy beszámoló alkalmával, a szervezők szerint ez a csoportos tréning, beszélgetés, önismereti pszichodráma elemekkel azt célozza meg, hogy ne hagyjuk elvarratlanul rossz élményeink szerteágazó szálait. A csoportot vezeti: Kovács Anita Anna, mentálhigiénés szakember, aki a nanna1122@gmail.com e-mail címre várja, hogy jelezzék részvételi szándékukat, akiket érdekel e program. Asszony-segítő-asszony E címmel 2011. április 14-én 16 órakor a „Szülés valódi természete” című kiállítás kísérő programjaként beszélgetést tartanak szegedi dúlákkal. "A dúla (doula) szó görög eredetű, jelentése: „szolgálatban (~lévő asszony)”. Azokat a rendszerint saját szülési tapasztalattal is rendelkező, a szüléssel kapcsolatos kérdések terén átlagon felül tájékozott, de egészségügyi végzettséggel nem rendelkező nőket nevezik dúlának, akik a szülés előtt, alatt és után az egészségügyi ellátást kiegészítve, igény szerinti fizikai, érzelmi és informatív segítséget nyújtanak a szülő nőnek és családjának. A szülés helyszínétől függetlenül, kórházban is lehet kérni dúla segítségét.” A beszélgetésben résztvevő dúlák: Gaborjákné Kovács Judit, Kószó Lászlóné és Puroszné Nagy Magdolna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.