Közélet

Fico módosítaná a szlovák alkotmányt, Radicová ellenzi

Fico módosítaná a szlovák alkotmányt, Radicová ellenzi

2011. április 27., szerda
Fico módosítaná a szlovák alkotmányt, Radicová ellenzi

Robert Fico ellenzéki pártvezér a szlovák alkotmány módosításával reagálna az új magyar alaptörvény elfogadására. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke szerint a párt a parlament májusi ülésén olyan alkotmánymódosító javaslatot terjeszt elő, amellyel teljesen egyértelművé válna, hogy Szlovákia csak a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek egyéni jogait ismeri el, s elutasítja a kollektív jogokat. "A kisebbségek kollektív jogait az európai jogrendszer sem ismeri el" - jelentette ki Fico szerdán Pozsonyban sajtóértekezleten.

A Smer ezzel szeretne reagálni arra, hogy az új magyar alkotmány elismeri a kisebbségek kollektív jogait és azok érvényesülését Budapest támogatni kívánja. Az ellenzéki párt 35-40 százalékos támogatottsággal magasan vezeti a szlovákiai pártpreferenciák listáját, s szerinte a jobbközép szlovák kormány hallgatása az új magyar alaptörvény ügyében érthetetlen és büntetésre méltó.

Iveta Radicová

kormányfő ellenzi Fico elképzelését, s úgy véli, az alkotmánymódosítás a gyengeség jele lenne. "Megváltoztatni a Szlovák Köztársaság alkotmányát azért, mert Magyarországon megváltozott az alkotmány, a gyengeség jele. Nem gondolom, hogy ha Magyarországon megrezdül egy falevél, nekünk módosítanunk kellene az alkotmányos alaptörvényt" - reagált elődje nyilatkozatára Radicová. A kormányfő ugyanakkor visszautasította Fico állítását, miszerint ígéretet tett volna

Orbán Viktornak

, hogy nyíltan nem fogja kommentálni az új magyar alaptörvényt. "Megállapodásunk (Orbánnal) arról szól, hogy nem fogunk üzengetni egymásnak a Duna fölött, tehát a médián keresztül. De olyan megállapodás, hogy nem foglal állást a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa (a parlament), hogy nem foglal állást a kormány, amely ezt már kétszer is megtette ezzel az alkotmánnyal kapcsolatban - nos, ilyen megállapodás nem létezik, s nem is létezett" - szögezte le a szlovák miniszterelnök. Úgy fogalmazott, hogy Fico ismétlődő vádjait nevetségesnek tartja. "Már kezdem sajnálni Fico urat" - tette hozzá Radicová. A szlovák parlament következő ülésszaka május 17-én kezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.