Közélet

Erős földrengés Japán északkeleti részén, cunamiriadóval

Erős földrengés Japán északkeleti részén, cunamiriadóval

2011. április 7., csütörtök
Erős földrengés Japán északkeleti részén, cunamiriadóval

7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét csütörtökön, a japán hatóságok szökőárriadót hirdettek, de a fukusimai atomerőműben nem keletkezett további kár. A cunamiriadót később lefújták.

Az újabb rengés csaknem egy hónappal azután történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű tengeri szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta. Az NHK japán televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a földmozgás következtében hét ember megsérült, közülük ketten súlyosan. Mijagiból, illetve a szomszédos Aomori, Ivata és Akita kormányzóságokból áramkimaradásokat jelentettek. A Mijagi kormányzóságbeli Szendai városában a Jiji japán hírügynökség szerint öt helyen tűz ütött ki, tizenhárom helyen pedig gázszivárgást észleltek (vélhetően a gázvezetékrendszer megrongálódása miatt). A japán hatóságok szerint a csütörtöki rengés központja Mijagi kormányzóság partjai előtt, a tengerfenék alatt negyven kilométerrel volt. A földmozgást a kormányzóságtól 400 kilométerre délre fekvő Tokióban is érezni lehetett: itt több tucat másodpercen át mozogtak az épületek. A rengés erejét az első jelentések 7,4-es fokozatúra tették. A CNN amerikai hírtelevízió szerint az amerikai földtani intézet később 7,1-esre csökkentette a földmozgás becsült erejét. A japán meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy egy-két méteres szökőár lehetséges. Mijagi kormányzóságban felszólították az óceán partján élő lakosokat, hogy húzódjanak magasabban fekvő helyekre. A rengés után egy órával azonban tengeri szökőárnak semmi jelét nem lehetett tapasztalni, a földmozgás után másfél órával pedig le is fújták a cunamiriadót. Az NHK japán televízió szerint a csütörtöki földmozgás nem rongálta tovább a fukusimai atomerőművet, nem észleltek újabb üzemzavart. Az itt dolgozókat mindenesetre elővigyázatosságból evakuálták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.