Közélet

Wikileaks: Románia Romanova néven egyesülne Moldovával

Wikileaks: Románia Romanova néven egyesülne Moldovával

2011. március 29., kedd
Wikileaks: Románia Romanova néven egyesülne Moldovával

Miközben a román politikum egyes szegmenseiben gyakran felmerül a revizionizmus vádja Magyarországgal és annak kormányával kapcsolatban, addig Bukarest a Moldovával való egyesülést fontolgatja. Legalábbis ez derül ki a Wikileaks kiszivárogtatásaiból, amelyekben az ukrán diplomáciai levelezést idéz – olvasható az erdély.ma hírportálon.

Ezek szerint egy 2007-ben kelt, titkosnak minősített levélben a kijevi nagykövetség arról tájékoztatta Washingtont, hogy „az ukránok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyugat-barát moldovai politikusok Romániával való egyesülés révén jutnának be az Európai Unióba." Mindez a Dnyeszter folyótól nyugatra lévő területeket érintené, az így létrejövő országnak pedig Romanova lenne a neve. A Dnyszter keleti partja, azaz Transznisztria pedig Ukrajnába olvadna bele.

Andrej Veszelovszkij

a levél szerint aggodalmát fejezte ki Románia és Moldova kapcsolatai miatt. Egy másik, 2009-ben íródott és a „Román-ukrán kapcsolatok: lemondott csúcstalálkozók és kiutasított attasék" elnevezésű, ugyancsak titkos jelentés szerint

Bogdan Jaremenko

, az Elnöki Titkárság külügy irodájának egyik vezetője arról beszélt „hogy az ukrán kormány Románia revizionista törekvései miatt aggódik, mely szándék Nagy-Románia létrehozására törekszik, mely országba Moldova és magyarországi területek mellett ukrajnai területeket is csatolna." Jaremenko szerint Romániának a Prut menti Csernyivci (Cernauti) és Odessza déli területeire fáj a foga, melyet a Szovjetunió előbb 1940-ben, majd 1944-ben csatolt el. Ugyanezen jelentés szerint Ukrajnát aggasztja az az ellene irányuló nacionalizmus, amely

Traian Băsescu

választási kampányának diskurzusában észlelhető. Ugyanez a levél idézi

Szerhij Tihipko

ukrán elnökjelölt kijelentéseit, amelyek szerint „Moldova függetlensége nagyon fontos Ukrajna számára" és amelyek Románia és Moldova esetleges egyesülésére céloztak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.