Közélet

Aki magyar állampolgár, az választhat és választható

Aki magyar állampolgár, az választhat és választható

2011. március 21., hétfő
Aki magyar állampolgár, az választhat és választható

Aki magyar állampolgár annak sem a választójogát, sem választhatóságát nem lehet kétségbe vonni - szögezte le a határon túli magyarok szavazati jogával összefüggésben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a HírTv Kontraszt című műsorában vasárnap este. A KDNP elnöke közölte azt is, hogy nem tartja indokoltnak csökkenteni az alkotmányozás időkeretét, azért mert az MSZP és az LMP nem vesz részt benne.

A kormányfő kereszténydemokrata-helyettese

Szili Katalin

(független) kétkamarás parlamentről szóló javaslatáról, illetve annak lehetőségéről, hogy ott megvalósulhatna a határon túli magyarok képviselete, azt mondta: a KDNP-től nem áll távol a kétkamarás parlament gondolata, de ez a magyar politikai berendezkedéstől idegen. A kérdés a frakciószövetségben eldőlt, egykamarás parlament lesz, ez felel meg a magyar politikai berendezkedésnek - mondta. Ha volna is felsőház, ez nem oldaná meg a határon túli magyarság érdekérvényesítésének problémáját - fogalmazott, hozzátéve: a határon túli magyarságnak akkor van garanciája arra, hogy a mindenkori kormány megkerülhetetlenül figyelembe veszi az ő szempontjait, ha szavazataikkal ezt ki tudják kényszeríteni. Ez akkor lehetséges, ha a parlamenti választásokon részt vehetnek - mondta. Rámutatott: az egyéni választókörzetekben nyilvánvalóan az szavazhat, akinek lakcímkártyája az adott helyre szól, de a pártlistákra történő szavazást nem indokolt helyhez kötni.

Semjén Zsolt

kérdésre válaszolva nem tartotta indokoltnak az alkotmányozásra szánt öthetes időkeretet azért csökkenteni, mert az MSZP és az LMP nem vesz részt a folyamatban. "Az MSZP és az LMP elárulta saját szavazóit" - fogalmazott, megjegyezve: velük szemben inkorrektek. Az MSZP-re és az LMP-re szavazóik azért voksoltak, hogy értékrendjük megjelenjen az Országgyűlés munkájában, így az alkotmányban is. "Mostantól kezdve az a felelősség is rajtunk van, hogy a mi értékrendünkön kívül a szociáldemokrata szempontokat is megjelenítsük" az új alaptörvényben - emelte ki a kormányfő helyettese. Az ennek módjára vonatkozó felvetésre azt mondta: soha nem látott széles körben kérdezték meg a magyar embereket arról, hogy mi a véleményük, és a beérkező javaslatokat beépítik az új alkotmányba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.