Közélet

Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállítása

Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállítása

2011. február 26., szombat
Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállítása

Már folyamatban van az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) előkészítése; napirenden szerepel a büntethetőségi korhatár leszállítása és további törvények szigorítása - írta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a közbiztonság témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.

A miniszterelnök szerint bár már most is érezhető az eddig megtett intézkedések hatása a közbiztonságban - 40 százalékkal csökkentek a bolti lopások, újra visszatért a bizalom a rendőrség felé -, de tisztában van vele, hogy olyan állapotok uralkodtak el hazánkban, amelyek miatt jogos és megalapozott a sokak által megfogalmazott igény a további szigorításra. Ennek megfelelően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkezdte egy új Büntető Törvénykönyv előkészítését. A jelenleg hatályos Btk. minden rendelkezését felülvizsgálják. Napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is - fűzte hozzá. Ebben a kérdésben szociológusok, pszichológusok, gyermekvédelmi szakemberek véleményét, valamint a hazai és nemzetközi tapasztalatokat egyaránt figyelembe veszik - írta

Orbán Viktor.

A miniszterelnök az eddigi intézkedésekről és eredményekről azt írta, hogy a "Három csapás" törvény, a kis értékű lopások szigorúbb büntethetősége, vagy a rendőrség megerősítése már most éreztetik hatásukat. A közbiztonság javulását főleg azok érzik, akik vidéken, kistelepülésen laknak. Az elmúlt években a kis falvak sokaságában szűnt meg a békés élet lehetősége - különösen az ország észak-keleti részében - írta. Ma már sokkal több rendőr szolgál ezeken a területeken és rendszeresek a fokozott ellenőrzések, sokszor a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának munkatársaival, esetenként a készenléti rendőrség állományával megerősítve. Ennek köszönhetően nagyon sok elkövetőt sikerül elfogni - közölte a miniszterelnök a közösségi honlapon. Mint hozzátette: március 6-tól közel kétezer új rendőrt állítanak munkába, ami tovább erősíti a közbiztonságot. "Az emberek a szocialista kormányok alatt nem bíztak a rendőrségben, és sokszor nem jelentették be az ellenük elkövetett bűntetteket. Ma már a rendőrökben ismét a védelmezőt látják, így nagyobb bizalommal fordulnak a hatóságokhoz" - jelentette ki, azzal együtt, hogy az intézkedések hatására az idáig ismeretlen bűntettek is a rendőrség látókörébe kerülnek, és a határorozott fellépésnek köszönhetően a felderített ügyek száma is jelentősen növekszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.