Közélet

Bajnai és Oszkó szerint hamisak Matolcsy vádjai

Bajnai és Oszkó szerint hamisak Matolcsy vádjai

2011. február 6., vasárnap
Bajnai és Oszkó szerint hamisak Matolcsy vádjai

A volt miniszterelnök és pénzügyminisztere közleményben reagált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteki vádjaira. szerintük a 2010-es költségvetés számai nem hamisak, semmilyen adatot nem hamisítottak meg, és a tervezett hiánycél a magánnyugdíj-pénztárak bevételei, illetve különadók nélkül is teljesíthetőek lettek volna - írja az Index.

"Egyszerűen hazugság, hogy a 2010-es költségvetés hamis tényeken alapult" - írja közös közleményében

Oszkó Péter

volt pénzügyminiszter és

Bajnai Gordon

volt miniszterelnök. A két politikus

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter pénteki kijelentéseire reagált. "Amennyiben az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem félt volna már 2010-ben bevezetni a februárra ígért további kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor a különadók és a magánnyugdíjpénztári befizetések einstandolása nélkül is teljesíthető lett volna a tavalyi költségvetés hiánycélja" - írják. Matolcsy azon kijelentését, miszerint a 2010-es költségvetés hamis számokra épült volna, vagy hogy az adatokat az előző kormány meghamisította volna "teljességgel hazug és tisztességtelen" állításnak tartják az érintettek. Szerintük a 2010-es költségvetés tervezése és elfogadása a nyilvánosság bevonásával, teljes mértékben átláthatóan történt. Több, a kormánytól akkor még független hazai intézmény (az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács), a Magyar Nemzeti Bank, és az egymással mindvégig szorosan együttműködő Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap szigorúan és elfogulatlanul mondott véleményt Magyarország 2010-es válságköltségvetéséről. "Minden elemzés kiemelte, hogy a kitűzött hiánycél tartható, de egyúttal felhívták a figyelmet a nyilvánvaló kockázatokra, amelynek mértékét a GDP 0,5-0,6%-ban határozták meg. Ezen előre látható kockázatok kezelésére tervezte be a Bajnai-kormány a mintegy 210 milliárd forintos tartalékot. (Forrás:

Index

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.