Közélet

Haág Zalán a Horthy-szoborról + VIDEÓ

Haág Zalán a Horthy-szoborról + VIDEÓ

2011. január 21., péntek
Haág Zalán a Horthy-szoborról + VIDEÓ

Szegedi polgárok és helyben működő civil szervezetek képviselői adták össze pénzüket azért, hogy az egykori magyar kormányzónak emléket állíthassanak a Tisza-parti városban.

Haág Zalán

önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) a Telin TV-nek elmondta, 2007-ben hirdettek közadakozást abból a célból, hogy

Horthy Miklósna

k emléket állítsanak. Többféle elképzelés volt kezdetben, például lovas- vagy más nagyalakos szoborban gondolkodtak a Széchenyi-téren. Időközben azonban

IV. Béla

szobrával a tér megtelt, másrészt pedig a közadakozás nem is tette azt lehetővé, hogy ilyen nagyszabású alkotás készüljön. Egy mellszobor formájában egy kisebb, de mégis méltó emlékmű született, a szobor készítésének utolsó fázisában tartanak. Szeged nagyon sokat köszönhet Horthy Miklós személyének és politikájának, innen fogant az a rendszernek, amelynek névadójává vált. Egyetemet alapított a városban, a kultuszminiszter,

Klebelsberg Kunó

hazahívta

Szent-Györgyi Albertet

; a Dóm tértől kezdve a Honvéd téri templomon át - melyet Horthy magánvagyonából kezdtek építeni - a rókusi iskoláig számos olyan kezdeményezés fűződik a nevéhez, amely Szeged arcát a mai napig meghatározza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.