Közélet

Adózás - házas- vagy élettársi kapcsolat?

Adózás - házas- vagy élettársi kapcsolat?

2011. január 28., péntek
Adózás - házas- vagy élettársi kapcsolat?

Az adóhatóság szerint a 2011-től hatályba lépett családi adókedvezmény igénybevétele tekintetében különbség van a házas- és az élettársak között: a házastársak mindegyike jogosult a gyermekek után járó kedvezményre, az élettársi kapcsolatban csak a saját gyermek után vehető figyelembe a kedvezmény.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) erről közleményt adott ki pénteken, annak kapcsán, hogy

Angyal József

adószakértő ezzel ellentétes véleményt fejtett ki. Szerinte az élettársi kapcsolatban élők is úgy vehetik igénybe az adókedvezményt, mint a családban élők.

Honyek Péter

, a NAV szóvivője az MTI-nek pénteken kiemelte: a különbség a családok támogatásáról szóló törvényből adódik, a jogszabály nem tesz egyenlőségjelet a két együttélési forma közé. A jelenlegi jogszabályok alapján a NAV szakmai meggyőződése - fűzte hozzá -, hogy élettársi kapcsolatban, ha nincs közös gyerek, a családi adókedvezménynél az élettársak nem vehetik figyelembe egymás gyermekeit. Egy példával alátámasztva a szóvivő elmondta: ha egy élettársi kapcsolatba az apa egy, az anya két saját gyereket hozott, akkor a NAV szerint az anya 20 ezer, az apa 10 ezer forintnyi adócsökkentést vehet figyelembe, azaz együtt ez az összeg 30 ezer forint. Ha összeházasodna a két szülő, akkor mind a ketten jogosultak lennék a gyermekek után járó családi adókedvezményre; így mindkettejük szempontjából három fősnek minősülne a család, és nem 30 ezer, hanem a három gyerek után 99 ezer forintot tudnának adókedvezményként igénybe venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.