Közélet

Adósságkonszolidációs programot készít a mindszenti önkormányzat

Adósságkonszolidációs programot készít a mindszenti önkormányzat

2011. január 25., kedd
Adósságkonszolidációs programot készít a mindszenti önkormányzat

Adósságkonszolidációs program elkészítéséről döntött a mindszenti képviselő-testület keddi rendkívüli ülésén - közölte Zsótér Károly (független) polgármester.

Amennyiben az elmúlt esztendő számait alapul véve készülne a Csongrád megyei város 2011-es költségvetése, az 1,2 milliárd forintos főösszegű büdzsé mellett 200 millió forint lenne az önkormányzat hiánya - mondta újságíróknak a 7500 lakosú település polgármestere a testület zárt ülése után. A politikus közölte, az a céljuk, hogy egy szigorú és takarékos költségvetés elkészítésével ezt a hiányt 100 millió forint alá szorítsák. Az elkövetkező néhány hétben a képviselő-testület rendszeresen - akár kétnaponta is - ülésezik, s áttekintik az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait. Arról már korábban döntöttek, hogy a polgármesteri hivatalban 5-10 százalékos, az önkormányzati intézményeknél pedig 5 százalékos létszámcsökkentést hajtanak égre - tudatta

Zsótér Károly.

A polgármester bízik benne, hogy feszes gazdálkodással az év második felére rendeződik a város gazdasági helyzete. Az MTI kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat a közüzemi szolgáltatóknak és az élelmiszerszállítóknak 46 millió forinttal tartozik. A település gazdálkodási nehézségei többi között abból fakadnak, hogy a város a korábbi években általában 50-60 millió forintos támogatást nyert az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe jutott önkormányzatokat segítő pályázaton. Tavaly azonban - bár a költségvetés készítésekor az önkormányzat ezzel az összeggel számolt, és az előleget az év első felében el is költötte - csupán az utolsó negyedévben jutott hozzá 15 millió forintos támogatáshoz. A nehézségeket fokozta az állami normatívák kifizetésével kapcsolatos szabályok változása, csak ez 11 millió forintos hiányt eredményezett januárban - közölte a polgármester.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.