Közélet

Napi Gazdaság: kapaszkodók nélkül a kasszában maradók

Napi Gazdaság: kapaszkodók nélkül a kasszában maradók

2010. december 15., szerda
Napi Gazdaság: kapaszkodók nélkül a kasszában maradók

Nem lesz könnyű dolga annak, aki úgy dönt, benn marad a magánnyugdíjpénztárban; az eljárás részleteiről alig tudnak valamit a lebonyolítással megbízott szerveknél - írta a Napi Gazdaság, amely szerint csak abban biztosak az általuk megkérdezett nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, hogy sok többletmunka vár rájuk, amit a mostani létszámmal kell megoldani.

A Napi Gazdaság az online kiadására hivatkozva azt is közölte: a kormány szerdai ülésén határoz a részletszabályokról, a hírek szerint egyebek közt arról is, hogy a maradásról szóló nyilatkozat másolatát a pénztártag öt napon belül köteles megküldeni a munkáltatójának. A nyilatkozatnak a tag nevét, lakóhelyét, tb-azonosítóját és a pénztár nevét kell tartalmaznia. A maradási nyilatkozatokat mindenkire vonatkozóan az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság összesíti, majd azokat március 31-ig továbbküldi az illetékes kasszákhoz. A magánpénztáraknak a nyilatkozatok beérkezésétől számítva 45 napjuk lesz arra, hogy megállapítsák a visszalépők számát és ütemtervet készítsenek a visszaléptetésről, vagyonátadásról. Az állami rendszerbe visszaléptetetteknek márciusban kell rendelkezniük a pénztárban elért reálhozamról. Aki ezt nem teszi meg, annak a lakcímére küldik az szja-mentessé tett összeget. Ha ez sikertelen, akkor az állami kasszába kerül, a befizetései között írják jóvá. A Napi Gazdaság szerint a kasszák jelenlegi tagságuk 5-10 százalékra olvadását tartják elképzelhetőnek, ami két-három pénztár fennmaradását biztosíthatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.