Közélet

Éves átlagban maximálnák a bűnügyi hírek arányát a kereskedelmi tévék híreiben

Éves átlagban maximálnák a bűnügyi hírek arányát a kereskedelmi tévék híreiben

2010. december 20., hétfő
Éves átlagban maximálnák a bűnügyi hírek arányát a kereskedelmi tévék híreiben

Éves átlagban nem haladhatná meg a húsz százalékot a bűnügyi hírek időtartamának aránya a jelentős befolyásoló erejű médiumok hírműsoraiban - ezt tartalmazza az alkotmányügyi bizottságnak a médiatörvény tervezetéhez hétfőn benyújtott zárószavazás előtti módosító indítványa.

Az előterjesztés

Novák Előd

és

Pörzse Sándor

jobbikos képviselők múlt héten elfogadott módosító javaslatát pontosítaná, kimondva, hogy a bűnügyi tematikájú tudósítások korlátozása nem vonatkozna minden egyes érintett hírműsorra, csupán azok éves átlagára. A Ház egy héttel ezelőtt 298 igen szavazattal hagyta jóvá azt a jobbikos módosító indítványt, amely legfeljebb húsz százalékban maximálta a bűnügyi hírek lehetséges arányát az RTL Klub és a TV2 reggel hét óra és fél kilenc közötti, valamint este hat és kilenc óra között sugárzott hírműsoraiban, illetve a Neo FM és a Class FM reggeli hírösszefoglalóiban. A hétfőn beterjesztett zárószavazás előtti módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság azzal indokolta, hogy a korlátozás ne sértse aránytalan mértékben a szerkesztési szabadságot, ne lehetetlenítse el a megfelelő tájékoztatást. A bizottság javaslata ezért kimondaná, hogy a korlátozás csak a "demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló" bűnügyi hírekre vonatkozna, éves átlagban. Hétfőn egyébként Novák Előd is újabb javaslatot nyújtott be e tárgyban. A jobbikos politikus pontosítaná a bűnügyi hírek fogalmát, ugyanakkor a húsz százalékos kvótába a baleseti tudósításokat is beleértené. Ettől az aránytól az érintett médiumok csak "rendkívüli, különösen indokolt esetben" térhetnének el, és arról haladéktalanul tájékoztatniuk kellene a médiatanácsot. Novák Előd azt is kezdeményezte, hogy a jelentős befolyásoló erejű televízióknak és rádióknak heti összesítésben legalább öt százaléknyi időtartamban a határon túli magyarság politikai, közéleti, kulturális vagy sporteseményeiről kelljen beszámolniuk a már említett időszakban sugárzott hírműsoraikban. E javaslatokról, valamint további mintegy húsz zárószavazás előtti módosító indítványról még hétfőn dönt a parlament, majd sort kerít a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat zárószavazására is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.