Közélet

Arany, ember - Szegeden is bemutatják Csúri Ákos kötetét

Arany, ember - Szegeden is bemutatják Csúri Ákos kötetét

2010. november 30., kedd
Arany, ember - Szegeden is bemutatják Csúri Ákos kötetét

Délkelet-Ázsia letűnt királyságainak aranya, elfeledett főváros a dzsungel mélyén, Aranymúzeum az Andrássy úton, magyar kutatók Kambodzsában, Délkelet-ázsiai Tanszék az ELTE-n. Kalandok Moszkvától Vietnamon át Brüsszelig. Mindez Zelnik Istvánhoz köthető, és aki ebbe a világba betekintett és megírta: Csúri Ákos.

Miért dönt úgy egy magyar fiatalember, hogy Délkelet-Ázsia múltját kezdi kutatni? Hogyan tanul meg ennek érdekében tökéletesen féltucatnyi olyan nyelvet, amelyekből hazánkban talán tucatnyian sem tudnának összerakni egyetlen mondatot? Miért gondolja, hogy

Hopp Ferenchez, Vámbéry Árminhoz

vagy éppen

Körősi-Csoma Sándorhoz

hasonlóan új fejezetet nyithat a magyar Kelet-kutatás történetében?

Bemutató

Csúri Ákos Arany, ember című könyvének bemutatója december 14-én (kedd) 17 órakor lesz Szegeden a Somogyi-könyvtárban, amelyen részt vesz és a szerzővel dedikál Zelnik István is. Az est házigazdája Bátyi Zoltán újságíró lesz.

„A következő ilyen nagy projektelem az a Délkelet-ázsiai Kutatóintézet, hiszen az elmúlt években, ami után elindítottam a gyűjteményem tudományos feldolgozását, tudományos együttműködési megállapodásokat írtam alá különböző egyetemekkel, nagy intézményekkel, mint az École française d’Extrême-Orient, a japán Waseda egyetem, a leuveni Katolikus Egyetem, a Hanoi Archeológiai Intézet, a Délkelet-ázsiai Kutatóintézet, a Vietnami Történeti Múzeum, a Sidney Egyetem. Egy nagyon komoly tudományos kutatási program indult el, amelynek az eredményeit ez az intézet fogja gondozni, illetve ehhez kapcsolódóan az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel megállapodtam, hogy finanszírozom egy Délkelet-Ázsia Tanszék létrehozását, és az ősztől elindul legalább öt Zelnik István-ösztöndíj fiatal, tehetséges, magyar Kelet-kutató, egyetemet végzett fiatalnak, akik akár életpályát láthatnak a délkelet-ázsiai kutatómunkában, ami egzisztenciát, szakmai presztízst, illetve nagyon jelentős szakmai kihívást jelenthet számukra” – olvasható könyvben. És kérdések sora még, amelyek mind válaszra vártak a hazánkban egy-két éve szinte még teljesen ismeretlen műgyűjtővel kapcsolatban, akit Magyarország egyik leggazdagabb emberének tartanak. A rendhagyó portréban nyoma sincs a megalkuvásnak, egyenes, nyílt, őszinte kérdések sorjáznak, legyen szó akár a Szovjetunió diplomataképzőjéről, a KGB-ről vagy a mérhetetlen kincsek legalitásáról. És persze ott van még az újrakezdések sorával tűzdelt életpálya, amit még korántsem zárt le a százmilliárd forintos vagyonnal rendelkező üzletember, aki elhatározta, hogy világraszóló Aranymúzeumot nyit Budapesten 2011 tavaszán.

Zelnik István

rendkívül alapos tárgyi és kulturális ismeretekre is szert tett sikerre vitt vállalkozásai mellett, ennek is köszönhető, hogy magyarok tudósok, kutatók tárhatják fel Koh Ker, az elfeledett khmer királyi főváros maradványait Kambodzsában.

Csúri Ákos

elkalauzolja az olvasót ebbe a hihetetlen világba is. De a műgyűjtő, egykori diplomata története rabul ejti a tudományt kedvelőket éppen úgy, mint azokat, akik csodálatos tájakról olvasnának mesés történeteket, netán arra kíváncsiak, hogyan lehet milliárdokat keresni magyarként a nagyvilágban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.