Közélet

A nyugati elkerülő út november végére készül el

A nyugati elkerülő út november végére készül el

2010. október 28., csütörtök
A nyugati elkerülő út november végére készül el

Teljessé válik az 5-ös út Szegedet nyugatról elkerülő szakasza, novemberre befejeződik a hiányzó 1,3 kilométeres ütem építése – tájékoztatta a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. csütörtökön az MTI-t.

A hozzávetőleg 2,3 milliárd forintból elkészülő útszakasz kivitelezése november 10-ig befejeződik, s ekkor kezdődik el a műszaki átadás folyamata. Az autósok várhatóan még az év végi ünnepek előtt birtokba vehetik az elkerülő út eddig hiányzó szakaszát – áll a NIF Zrt. közleményében. A nyugati elkerülő út építésének harmadik ütemében megépülő szakasz az 5-ös főút 164-es kilométerénél található körforgalmi csomóponttól Szeged-Kiskundorozsmáig tart. A kétszer egy sávos elkerülő út felüljáróval keresztezi a Cegléd–Szeged vasútvonalat, és bekötőút vezet róla a logisztikai központhoz. A terveknek megfelelően kétsávos körforgalmi csomópont épült az útszakaszon, amelyhez szerviz- és kerékpárút is tartozik. A környezetvédelmi beruházások keretében 95 fát, csaknem 2200 cserjét telepítettek, és több mint 44 ezer négyzetmétert füvesítettek. A beruházó NIF Zrt. közbeszerzési pályázaton választotta ki a kivitelező HSZ Konzorciumot, amely vezetője a Hídépítő Zrt., tagja pedig az április 29. óta csőd-, majd felszámolási eljárás alatt lévő Szeviép Zrt. A Szeviép kötelezettségeit a konzorciumot vezető társaság vállalta át, így készülhet el határidőre az útszakasz. A beruházás a Közlekedés Operatív Program részeként csaknem bruttó 2,3 milliárd forintból valósul meg, a költségek 85 százalékát uniós támogatás, 15 százalékát hazai forrás fedezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.