Közélet

Demonstráltak a Gabona-Komplex Kft. károsultjai (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Demonstráltak a Gabona-Komplex Kft. károsultjai (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2010. augusztus 26., csütörtök
Demonstráltak a Gabona-Komplex Kft. károsultjai (FRISSÍTVE) + FOTÓK
Beszállított terményeik árát követelve demonstrált tucatnyi gazdálkodó csütörtök kora reggeltől a felszámolás alatt álló Gabona-Komplex Kft. ügyvezetőjének szeged-tápéi háza előtt. A gazdák ezután a Széchenyi térre vonultak, annak az ügyvédnek az irodája mellé, aki egy offshore cég alapítója, akárcsak a kft. ügyvezetője. A tiltakozók többek között „Minden közraktár áldozatát kompenzálni, úgy mint a bankokat!”, „Bűnösöket a börtönbe, pénzünket a zsebünkbe!”, „Ne az féljen, akinek tartoznak, hanem az, aki tartozik!” feliratú táblákat tartottak kezükben. A Gabona-Komplex Kft. mintegy ötven gazdálkodónak, őstermelőnek, integrátornak maradt adósa, a kintlévőségek teljes összege eléri az 1,2 milliárd forintot – mondta az MTI-nek Szöllősi Károly, az egyik érintett vállalkozás, az apostagi Aranykorona Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a felvásárlócég károsultjai igyekeznek összefogni, s kártalanításuk mellett azt is szeretnék elérni, hogy induljon újra a cég ügyeivel kapcsolatos nyomozás, valamint azt, hogy változzon meg a közraktári törvény, mert szerintük a kialakult helyzet egyik oka a nem megfelelő jogi szabályozás. A gazdálkodók terményeiket – repcét, kukoricát, búzát és napraforgót – 2008 augusztusa és 2009 februárja között szállították be a Gabona-Komplex Kft. röszkei bázisára. Bár a felvásárlócég nem kínált lényegesen többet a piaci árnál, részben az ott dolgozókkal kialakított esetenként több évtizedes kapcsolat, részben az M5-ös autópálya mellett található több tízezer tonnás kapacitású raktár kiváló elhelyezkedése miatt harmincnapos fizetési határidővel a vállalkozásra bízták árujukat – mondta Szöllősi Károly. Miután a fizetési határidő leteltével nem érkezett meg a termény ellenértéke, az ügyvezető elment a röszkei bázisra, ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy áruját a felvásárlócég engedélye nélkül közraktárba vitette. „A terményünket eladta, amit nem tehetett volna meg, és a pénzt sem kaptuk meg” – tette hozzá. A cég vezetői ígéreteket tettek az adósság törlesztésére, de ez a mai napig nem történt meg. Ezért jogi útra terelték a tartozás behajtását, ami a késedelmi kamatokkal együtt cége esetében 123 millió forint – tette hozzá az Aranykorona Kft. ügyvezetője. „Járványos pofátlanság, hogy nem ők félnek, akik tartoznak, hanem az fél, akinek tartoznak” – fakadt ki. A jogerős bírósági döntés megszületése után végrehajtást kezdeményeztek a kintlévőség behajtására, ennek jogerőssé válása után egy héttel, 2009. december 16-án azonban elrendelték a Gabona-Komplex Kft. felszámolását – mondta az ügyvezető. A többi károsult is hasonlóképpen járt, akadtak, akik hozzájutottak több-kevesebb pénzhez, úgy tűnik azonban, hogy a felvásárlócég „piramisjáték-szerűen”, a később beszállított áruért kapott pénzből vagy közraktári hitelből fizette ki korábbi partnereit – mondta Szöllősi Károly, aki szerint mindenképpen szigorítani kell a közraktári törvényen.

Offshore cégbe menekítették a pénzt?

Bagi Ádám cégének 13 millióval tartoznak, plusz a kamatokkal, mely követelést a Gabona-Komplex felszámolója is elismert. Portálunknak elmondta, hogy az új kormánytól várják ennek a tarthatatlan jogi helyzetnek a rendezését. „Egy monacói offshore céget hoztak létre, melynek tulajdonosai között van egy olasz fél, továbbá a Gabona-Komplex Kft. tulajdonosa, Kiss Pál Csaba és Jakab Károly is” – magyarázta portálunknak Bagi, hogy miért a Széchenyi téren, Jakab irodájához vonultak demonstrálni. A gazdák szerint ebbe a cégbe menekítették a pénzt, amit állításuk szerint itt mostak tisztára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.