Közélet

Kereszttűzben a vásárhelyi „szégyenfal”

Kereszttűzben a vásárhelyi „szégyenfal”

2010. július 27., kedd
Kereszttűzben a vásárhelyi „szégyenfal”
Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító állampolgárok adatainak nyilvánosságra hozása. Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere szerint a város vonatkozó gyakorlata kiállja az igazságosabb próbáját. Az MSZP szerint kettős büntetést jelent a hódmezővásárhelyi lista, a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás úgy véli, radikális változásokra van szükség a szociálpolitikában. A hódmezővásárhelyi önkormányzat júliusban listát közölt honlapján azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, azt azonban nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel "ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből". A több mint háromszáz fős listán a kérelmezők neve, lakcíme és születési dátuma mellett indoklás is olvasható: "nem ment el az ingyenebédért", "nem vette át az élelmiszercsomagot", "nem vállalta a felajánlott közcélú munkát", "nem jelent meg a közcélú kiközvetítésen". Szerepelnek a névsorban azok is, akiknek a közcélú munkaviszonya rendkívüli felmondással szűnt meg.

MSZP: Kettős büntetés?

Az MSZP szerint kettős büntetést jelent a szegényeknek a hódmezővásárhelyi városvezetés által közzétett lista, amely a szociális segélyeket kérő, de azokat igénybe nem vevő emberek neveit tartalmazza - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője. A szocialista politikus szerint az intézkedés szegényellenes, és a meglévő törvényi büntetések mellett a megszégyenítés eszközét is alkalmazza, méghozzá a fellebbezés lehetősége nélkül. Lendvai Ildikó szerint ha jó szándékkal követtek is el törvénytelenséget, az éppúgy önbíráskodás, "mintha egy rosszabb szociális helyzetben lévő ember, vélt igazsága tudatában a lapáttal fejbe veri a másikat". A képviselő leszögezte, hogy a város vezetése egészében nem szegényellenes, ezzel az intézkedéssel viszont diszkriminálják a szegényeket. Lendvai Ildikó azt is megjegyezte, hogy egyébként az nem okoz károkat az önkormányzatnak, ha valaki nem veszi át a gyógyszertámogatást vagy az ebédjegyet. Az ellenzéki képviselő elmondta, azt is, miután megkérdezték a polgármestertől, kiderült, ha egy közpénzből fizetett alkalmazott ittasan megy be a munkahelyére, akkor ő nem kerül szégyenlistára.
Jóri András, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának keddi ülésén arra hívta fel a figyelmet, hogy a hódmezővásárhelyi lista törvénytelen, esetenként pedig olyanokat is büntet, akik nem szolgáltak rá. Példaként említette, hogy a lajstromban egy olyan asszony neve is olvasható, aki már elhunyt, az önkormányzat mégis felrótta neki, hogy "nem vette át az ebédjegyet". Az adatvédelmi biztos arra intett: a listázás pótcselekvés, nem szolgálja a visszaélések megakadályozását, ráadásul hiányzik a jogalapja, ezért a névsorban szereplők jó hírnevük megsértése miatt pert indíthatnak az önkormányzat ellen. Mindezt figyelembe véve Jóri András arra kérte Lázár Jánost, hogy távolítsa el a város szerint a támogatással visszaélők nevét tartalmazó listát az önkormányzat honlapjáról.

Lázár: kiálljuk a próbát

Lázár János a bizottság ülésén kijelentette, hogy a hódmezővásárhelyi gyakorlat kiállja az igazságosság próbáját. A fideszes politikus hozzátette: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek, és bár meglehet, hogy eljárásuk "nem feltétlenül törvényes", felhívja a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát. A polgármester kitért arra, hogy városvezetőként a felelős gazdálkodás a feladata. Kifogásolta, hogy miközben a bankok érdekeinek védelmében listát vezetnek a rossz adósokról, az állami és önkormányzati támogatással visszaélők nevének nyilvánosságra hozása az adatvédelmi törvénybe ütközik. Lázár János elmondta, hogy a "felelősségi listán" szereplő több mint háromszáz ember közül harminc tett panaszt, de csak egy fordult ügyvédhez, és egyikük sem cáfolta, hogy visszaélt a támogatással, illetve hogy nem működött együtt az önkormányzattal. Arról is beszélt: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van. Hasonlóan fontosnak nevezte, hogy az önkormányzat minden közpénzzel kapcsolatos adatot és információt megjelentet, így például az általa megkötött szerződéseket, sőt, az 1990 előtt az állambiztonságnak dolgozó hódmezővásárhelyiek névsorát is közölte. Ha az önkormányzati lakások bérleti szerződései és a helyi vagyonkezelőnél harmincezer forintért dolgozó felügyelő bizottsági tagok adatai nyilvánosak, aggályos, hogy az évente olykor több százezer forint szociális támogatással visszaélők névsora nem tehető közzé - fejtette ki a polgármester. Lázár János kijelentette: a hazai szociális rendszerben óvatos becslés szerint is több százezer a jogosulatlanul támogatáshoz jutó "potyautasok" száma, s Hódmezővásárhelyen is van, aki Mercedesszel jár az önkormányzat által biztosított ingyenebédért. Azokat, akik életvitelszerűen visszaélnek a közösség támogatásával, ki kell szorítani a szociális rendszerből - mondta.

Radikális változást sürget a Jobbik

Radikális változásokra van szükség a szociálpolitikában és a potyautasokat ki kell dobni a rendszerből – mondta a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak keddi ülése után újságíróknak. A jobbikos képviselő úgy fogalmazott, a polgármester által választott módszer "nem alkalmatlan eszköz, semmiképpen nem az. Hogy jogszerű-e vagy sem, abban mi úgy gondoljuk, hogy határvidéken áll". Szavai szerint jelenleg Magyarországon a teljes szociális rendszer a visszaélésekre épül, a Jobbik viszont úgy látja, a Lázár János által választott lépések arra bírják az embereket, hogy korrekt módon vegyenek részt a közmunkában. Gaudi-Nagy Tamás közölte, ez az eset is rámutatott arra, hogy a kormánynak akár jogalkotási lépéseket is tennie kell az ügyben. Közölte, hogy ezeket a lépéseket a Jobbik legfeljebb akkor kritizálná, ha nem lennének eléggé radikálisak.

Védelmet jelent a szociális támogatási rendszer

Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerint az önkormányzat jogszerűtlenül hozta nyilvánosságra a támogatással visszaélők listáját, a politikus közölte: megfontolják Jóri András érvelését. Megjegyezte azonban: reméli, hogy az adatvédelmi biztos határozata pontosabb lesz annál, mint amit a testület előtt elmondott, mert noha a listán valóban szerepelt egy időközben elhunyt ember neve is, ő nem nő, hanem férfi volt. A politikus arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzat időközben újabb névsort tett közzé azokról, akiknek Hódmezővásárhely "köszönettel és elismeréssel tartozik", mert tartósan kimagasló teljesítményt nyújtva vettek részt a közmunkában. Visszautasította Lázár János azokat a felvetéseket, amelyek szegényellenességgel vádolták az önkormányzatot. Emlékeztetett: Hódmezővásárhelyen olyan szociális támogatási rendszert alakítottak ki, amely védelmet jelent mindenkinek, aki együttműködik az önkormányzattal, illetve hogy az elmúlt években olyan iskolai deszegregációs programot valósítottak meg a baloldali kormányzat segítségével, amelyet Brüsszelben is példaértékűnek tekintenek. Az adatvédelmi biztos és a hódmezővásárhelyi polgármester bizottsági meghallgatását a testület szocialista tagjai kezdeményezték. Az ülésen Lendvai Ildikó kifogásolta, hogy a rendelkezés a legszegényebbeket bélyegzi meg, miközben az ugyancsak közpénzből foglalkoztatott közalkalmazottak mulasztásairól, a súlyadót késve befizetőkről, vagy a buszon bliccelőkről nem vezetnek "szégyenlistát".

Elmennek a bíróságig

Lázár János azt szeretné, bíróság mondja ki, hogy jogszerű-e a szociális támogatással visszaélők adatainak közzététele. A polgármester közölte: még nem kapták meg Jóri András határozatát, neki azonban "az tetszene a legjobban", ha az ombudsman érvényesítené az álláspontját. "Tessék odajönni és leszedni a listát" - mondta, hozzátéve, hogy mivel a törvény erre nem ad lehetőséget, meg kell várni a bíróság állásfoglalását, a határozattal szemben ugyanis jogorvoslattal élhet az önkormányzat. "Ebben az ügyben el fogunk menni a falig. Azt remélem, sok szó esik még arról, hogy kik azok, akik visszaélnek a társadalom felelősségvállalásával és segítségével" - jelentette ki Lázár János. A polgármester hozzáfűzte, a következő hónapokban azért fog küzdeni, hogy a több mint háromszáz nevet tartalmazó lista az önkormányzat honlapján maradhasson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.