Közélet

A „genovai ciklon” határozza meg a védekezést

A „genovai ciklon” határozza meg a védekezést

2010. június 20., vasárnap
A „genovai ciklon” határozza meg a védekezést

A jövő hét második feléig egy, a Genovai-öböltől a Fekete-tengerig vonuló mediterrán ciklon alakítja az Alföld középső, keleti és déli részének időjárását; hatására sokfelé ismétlődő esőre, záporra, zivatarra kell számítani, ami kisebb vízszintemelkedést indíthat el a Maros, a Körös és Szamos vízgyűjtőin - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese vasárnapi szolnoki sajtótájékoztatóján.

Nagyobb mennyiségű csapadék vasárnap és hétfőn a déli és keleti tájakon hull, keddtől, szerdától a ciklon a Fekete-tenger felett örvénylik majd, de továbbra is többfelé valószínű csapadék, a nagyobb mennyiség keleten várható - tette hozzá

Csibrán Zoltán

. Tájékoztatás szerint szombaton a Tisza felső vízgyűjtőin szinte mindenhol hullott csapadék, területi átlagban a legtöbb, 15 milliméter a Zagyva-Tarna vízgyűjtőn esett. A Tisza jelenleg Mindszent térségében tetőzik, a folyó középső szakaszán végig apad. Szolnoknál a vízállás 921 centiméter volt, ami még 121 centiméterrel haladja meg a harmadfokhoz rendelt értéket. A szombati csapadék következtében a Körösök rendszerében néhány deciméterrel nőtt a vízszint. A Kötikövizig 630 kilométer hosszú árvízvédelmi szakaszán végig készültséget tart fenn, ebből harmadfok 443 kilométer hosszon van érvényben a Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva mentén a meghatározott szakaszokon. Az árvíz elleni védekezési munkákban résztvevő 1657 ember közül a gátaknál dolgozók apadó vízállásnál is figyelik az árvízi kísérőjelenségeket a Tisza és a Zagyva mentén. Ahol szükséges, megerősítik a bordás megtámasztásokat, elvezetik a vizet a területről. A vízminőség védelméért a Tisza-tóból kommunális hulladékot távolítanak el. A viharos, szeles időjárás következtében több helyen meg kellett erősíteni a hullámverés ellen kiépített védműveket. A Hortobágy-Berettyó a vízminőség javítása érdekében továbbra is frissítővizet kap az öntözőcsatornákból, a folyóban az elmúlt napokban tömeges halpusztulás volt oxigénhiány miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.