Közélet

Nyomozás eltitkolt önkormányzati iratok miatt? + HANG

Nyomozás eltitkolt önkormányzati iratok miatt? + HANG

2010. május 12., szerda
Nyomozás eltitkolt önkormányzati iratok miatt? + HANG
Büntetőügyben nyomoz a rendőrség „visszaélés közérdekű adattal” vétségének megalapozott gyanúja miatt. A feljelentést Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke tette, mert a mai napig nem kapott meg egy, a belváros rekonstrukciójával kapcsolatos dokumentumot a városházán.Gyimesi szerint már évek óta folyik ez a botrányos iratkezelés. A konkrét üggyel kapcsolatban elmondta, hogy még március 18-án kért képviselőként iratmásolatot a „Szeged Belváros Rekonstrukció I. ütem pályázati adatlapja” elnevezésű dokumentumról, mely a Mars tér - Gutenberg utca szakaszának többmilliárdos felújítási projektjét érinti. Az adatkezelő szervnek 15 nap áll rendelkezésére a kérés teljesítésére, míg annak megtagadására 8 nap. A fideszes politikus elmondta, hogy a mai napig nem kapott semmi reakciót a kérelmét illetően. Gyimesi nem érti, hogy rejtegetni való nélkül mi szükség van ilyen bürokratikus eszközökre. A Fidesz szegedi elnöke utalt egy másik ügyre is. Ahogy arról már beszámoltunk, hasonló halogatások mellett fél év után jutott hozzá a Fidesz a Political Capitallal kötött önkormányzati szerződésekhez, melyekből kiderült többek között az is, hogy 2003 óta 80 millió forintot fizettek ki egy külsős cégnek sajtófigyelésre, sajtótájékoztatók szervezésére, miközben külön sajtószolgálatot tart fenn az önkormányzat. „A magyar társadalomnak elege van a mutyizásokból, a szocialista módszerekből, ezt a két héttel ezelőtti választáson egyértelművé tették az állampolgárok, még magának Botka Lászlónak is” – utalt a politikus a polgármester egyéni képviselőjelölti vereségére.

A főjegyző reagál

Mózes Ervin címzetes főjegyző egy közleményben válaszolt Gyimesi László szavaira: „Gyimesi képviselő úr ez év február és március hónapban az 'önkormányzati képviselők iratbetekintési joga gyakorlásához' tárgyú adatlapon információt kért a 'Szeged Belváros Rekonstrukció I. ütem' elnevezésű projekt pályázati anyagáról. Az iratokba való betekintés lehetőségét megkapta, erről többször is kapott értesítést. Gyimesi képviselő úr vádjai ezért értelmezhetetlenek és megalapozatlanok. A képviselő kérésére az önkormányzat fejlesztési irodája többször előkészítette betekintésre a kért dokumentumot, ám Gyimesi úr a lehetőséggel egyszer sem élt. Olyan terjedelmű anyagoknál, amilyenek egymilliárdos európai uniós nagyprojektről készülnek, természetes, hogy másolatot nem készítünk, de valamennyi képviselőnek biztosítjuk, hogy az iratokba betekinthessen. Az anyag egyébként a képviselő úr számára ismert volt, hiszen a közgyűlésen maga is szavazott a projekt egészéről és valamennyi fontosabb részletéről” – olvasható a közleményben. Ismét felkerestük a képviselőt, aki elmondta, hogy ő iratmásolatot kért, és nem kapott. Mózes Ervin ráadásul nyíltan vállalja az önkormányzat jogellenes gyakorlatát, hiszen a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény terjedelmi korlátokat nem említ, ő pedig mindössze csak 14 oldalról kért másolatot. Egyébként a törvény bármely állampolgárnak biztosítja ezt a jogot eljárási költségek megfizetése fejében.
Hallgassa meg a Rádió88 Gyimesi Lászlóval készített hanganyagát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.