Közélet

Katyńról és Kaczyńskiról Szegeden

Katyńról és Kaczyńskiról Szegeden

2010. április 21., szerda
Katyńról és Kaczyńskiról Szegeden
A közelmúltban légi szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczyńskiról és a lengyel elnök által meglátogatni akart katyńi tömegmészárlás történelmi előzményeiről beszélt kedden este a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Klebelsberg termében Kun Miklós, az ismert történészprofesszor. „A most elhunyt Lech Kaczyński elnök szerette a magyarokat, a két állam között kialakítandó regionális szövetségben bízott” - kezdte előadását Kun Miklós, aki elmondta, 2004-ben volt szerencséje személyesen is találkozni az akkor még Varsó főpolgármesteri posztját betöltő Kaczyńskival. A történész által felidézett találkozás a varsói felkelés megemlékezésén történt, amely azért volt jelentős esemény, mert korábban elhallgatták, hogy míg a fasiszta németek leverték a lengyel felkelőket, a Visztula túlpartján álló szovjet csapatok nem avatkoztak közbe. „Katyń most ismét jelentőséget kapott a lengyel történelemben, hiszen az 1940. áprilisi eseményekre emlékezni indult Kaczyński és kísérete, melynek tagjai között ott voltak a hajdani tömegmészárlás áldozatainak hozzátartozói is” - fogalmazott az előadó.

Amerikában talált náci fotóalbum

A professzort a téma alaposabb kutatására az egyesült államokbeli Stanford Egyetemen talált, addig publikálatlan fotóalbum indította el, amely a náci Ribbentrop és a szovjet Molotov külügyminiszterek találkozását és a nevükről elhíresült paktum megkötését örökítette meg. Mint ismeretes, ez a megállapodás segítette elő a 2. világháború kitörését, hiszen ennek köszönhetően Hitler nem kényszerült kétfrontos háborúra, sőt nyersanyag és hadianyag utánpótlást is kapott Sztálintól. „Érdekes, hogy a két diktátor mennyire megértette egymást, mennyire hasonlóan gondolkodtak. Ez jól látható Ribbentrop moszkvai látogatásáról szóló képsorozaton is” - mutatta be a fotókat az előadó. Kun professzor elmondta, találkozott Sztálin két idős tolmácsával, akik felidézték, bár Sztálin eleinte nem akart nem-szovjet fényképészt a találkozón, végül mégis fogadta Hitler bizalmas fotósát, aki ezeket a képeket készítette.

Sztálin boldog volt

A képeket nézve a professzor felelevenítette azt is, amikor – a korábbi antifasiszta propaganda miatt – a német külügyminiszter hivatalos fogadásához nem állt rendelkezésre horogkeresztes zászló, így ezt egy moszkvai színházban akkor éppen futó színdarabból kobozták el. A találkozó előtt egyébként egyetlen nap alatt betiltották a Szovjetunióban az összes addigi hivatalos antifasiszta kampányt: könyveket és előadásokat. „Sztálin sosem látott boldogsággal az arcán látható ezeken a képeken – ami érthető is, hiszen ezzel a paktummal egy csapásra megszüntette Lengyelországot, megkapta a Baltikumot, Besszarábiát és a jogot Finnország megtámadására” - mutatta be Kun.

Katyń és Kaczyński kapcsolata

Katyń tragédiájáról az előadó elmondta, a lengyel hadifoglyok hiába bíztak a fogolycserében és az emberi bánásmódban – több mint 25 ezer embert, köztük a tisztikar javát és tábori papokat is kivégeztek a szovjetek. Az áldozatokat német gyártmányú pisztolyokkal lőtték tarkón, majd dróttal összekötözték és arccal lefelé temették el. A lengyel hírszerzés sokáig nem is tudta kideríteni, mi történt az eltűnt tisztekkel. A professzor hozzátette, még Gorbacsov is letagadta a katyńi kivégzésről szóló dokumentum létét, holott az eredetit a mindenkor szovjet elnök őrizte. „És Katyń csak a jéghegy csúcsa” – idézte Kaczyński mondatát Kun Miklós, majd az elhunyt államfő bemutatásával felvázolta a lengyel rendszerváltás történetét. A gdański sztrájkok és a létrejött Solidarność mozgalom idején a munkások védelmét vállalta fel a tehetséges jogász, majd ikertestvérével együtt a viszonylag tanulatlan Lech Walęsa tanácsadói lettek annak államfői megbízása idején. A két testvér közül Jarosław igazi hivatalvezető és politikusalkat, Lech pedig a lelket és a szellemiséget vitte bele az általuk alapított Jog és Igazság Pártjába – elemezte a professzor. A posztkommunisták lezüllesztették, korrupcióba fordították az országot – ezzel szemben az új párt a spirituális irányból újította meg az országot. Olyan elszámoltatás kezdődött, mely nem volt tekintettel a személyes kapcsolatokra. Az elnök a lengyel múlt feltárását anyagilag is támogatta. „Kaczyński győzött Katyń ügyében, hiszen orosz részről kénytelenek kivizsgálni az ott történteket. Az elnök és kíséretének balesete pedig közelíti a mártíromságot, hiszen rég nem látott módon hozta össze ismét a lengyel nemzetet” - összegezte Kun Miklós.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.