Közélet

Szülők a nyelvtudás ellen?

Szülők a nyelvtudás ellen?

2009. július 24., péntek
Szülők a nyelvtudás ellen?

Alkotmányellenesnek tartja a diploma feltételeként előírt középfokú, C típusú nyelvvizsgát a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke, aki az InfoRádióban nyilatkozott a szervezet szerint diszkriminatív követelményről. Keszei Sándor úgy fogalmazott, a nyelvvizsgára az intézmények nem készítik fel a hallgatókat, de nehezíti annak megszerzését a diákok anyagi helyzete is.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke elmondta, az utóbbi időben sokan fordultak hozzájuk azzal a problémával, hogy gyermekük nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül nem kapta meg diplomáját, ezért a munkaerőpiacon csak érettségizettekként tartják nyilván őket.

Keszei Sándor

hozzátette, már több hónapja tárgyalnak ez ügyben a felsőoktatási szakállam-titkárral, de a megbeszéléseken nem született eredmény. Az elnök úgy fogalmazott, ez a rendelkezés alkotmányellenes, mert több szempontból is megkülönbözteti a diákokat: a család anyagi helyzetétől, a szülők iskolázottságától, a lakóhelyén lévő nyelvoktatás színvonalától függ, hogy meg tudják-e szerezni a középfokú, C típusú nyelvvizsgát. A szülők egyesülete a nyelvvizsga-kötelezettséget főként anyagi alapú diszkriminációnak tartja, hiszen sok diák a felkészülés és a vizsga költségei miatt nem tudja megszerezni bizonyítványt. Keszei szerint logikátlan dolog, hogy a felsőoktatási intézmények megkövetelik a nyelvvizsgát, de nem segítik elő annak megszerzését, sem az általános, sem a szakmai vizsgák esetében. Az egyesület szeretné elérni, hogy az egyetemek és főiskolák ne tagadhassák meg a diploma kiadását azon diákoktól, akik záróvizsgát tesznek az intézményben – ezért a C típusú nyelvvizsga-követelményt el akarják töröltetni a vonatkozó jogszabályból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.