Közélet

Másfél milliárd forintot visz el a megyétől a „csomag”

Másfél milliárd forintot visz el a megyétől a „csomag”

2009. június 30., kedd
Másfél milliárd forintot visz el a megyétől a „csomag”
sajtajvalsagkezeles

A Csongrád Megyei Önkormányzat büdzséjéből 2010 év végéig a számítások szerint mintegy másfél milliárdnyi beruházásokra, működésre, fejlesztésekre fordítható forintot emel ki a költségvetésből a Bajnai-csomag. A megszórító intézkedések hatásait Magyar Anna, a megyei közgyűlés és Gonda János, a pénzügyi bizottság elnöke ismertette.

„Az ország 3184 önkormányzata a polgárok utolsó mentsvára, hiszen pályázati alapok, támogatások segítségével kaphattak közvetve, vagy közvetlenül komoly segítséget az emberek a megyei és a települési önkormányzatoktól, ezzel szemben az új áfa-törvény 25 milliárdot emel át a központi kasszába, oda, ahol eddig sem értettek a gazdálkodáshoz" - vezette fel a problémát

Magyar Anna

. „Ezzel szemben az ÁSZ 2008-as jelentésében 'jó gazdának' minősítette a megyét" - fűzte hozzá. Az elnök ismertette azokat a pénzügyi segítségeket,amit a megyei önkormányzat adott az elmúlt időszakban, és a megvonások után ezekre például már nem lenne képes. Ilyen többek között a szentesi légimentőbázis támogatása, az ÓNTE, a deszki és a makói kórház fejlesztése. Csongrád megye települései 70 milliárd EU-forrást hívhattak le az Új Magyarország terv keretében. De mivel az unió nettóban finanszíroz, a jövőben a 25 százalékos áfa miatt jelentős likviditási akadályok merülhetnek majd fel a pályázatoknál. A konkrét számok tekintetében megtudhattuk, hogy az áfa-emelés, az önkormányzati finanszírozás és az egészségügyi hozzájárulások csökkenése, illetve a járuléknövekedés miatt 2009-ben 338 millió, 2010-ben további 1177435 millió deficitet szenved a költségvetés, ez összesen közel másfél milliárd forint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.