Hírzóna

Elhunyt Szilágyi István, a Nemzet Művésze

Elhunyt Szilágyi István, a Nemzet Művésze

2024. március 13., szerda
Elhunyt Szilágyi István, a Nemzet Művésze

Elhunyt Szilágyi István, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi magyar író. 85 éves volt. 

 

Megrendülten értesültünk, hogy életének 86. évében, 2024. március 13-án Kolozsváron elhunyt Szilágyi István Kossuth-díjas író, a Helikon alapító főszerkesztője

 –írta a Helikon Kiadó. 
 

 

Szilágyi István 1938-ban született Kolozsváron, a család 1940-ben Zilahra költözött, a szilágysági kisváros világa meghatározó élménye maradt. Jogi végzettséggel a háta mögött jelentette meg első írásait az Utunkban, melynek később munkatársa, 1968-tól főszerkesztő-helyettese lett. 1990-től a Helikon néven újjáalakuló irodalmi folyóirat főszerkesztője. Első novelláskötete, a Sorskovács 1964-ben, első regénye, az Üllő, dobszó, harang 1969-ben látott napvilágot. Az évtizedek során a magyar irodalom olyan remekműveit tette le az asztalra, mint a Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő, utolsó regénye, a Messze túl a láthatáron 2020-ban jelent meg.

Szilágyi István nyugalomba vonulása után is figyelemmel követte a Helikon sorsát. 85. születésnapjára különszámot állítottak össze számára, személyesen azonban már nem tudták megünnepelni vele az évfordulót. Méltósággal viselt betegség után távozott ma reggel.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.