Hírzóna

Csák János: a felsőoktatás küldetése az emberek közötti megértés elősegítése

Csák János: a felsőoktatás küldetése az emberek közötti megértés elősegítése

2024. március 3., vasárnap
Csák János: a felsőoktatás küldetése az emberek közötti megértés elősegítése

A felsőoktatás küldetése az, hogy elősegítse az embereket egymás jobb megértésében - mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter vasárnap Kairóban, a Magyar-egyiptomi Rektori Konferencia nyitóülésén elmondott beszédében.

 

 

A miniszter a magyar-egyiptomi kapcsolatok eddigi mélységét kiemelve hozzátette, hogy komoly múltra tekinthet vissza a két ország közötti archeológiai együttműködés, hiszen a magyarok mindig is közelinek érezték magukat Egyiptomhoz és kultúrájához.

Fontosnak nevezte az együttműködést, mivel szavai szerint a mai zavarodott világban olyan folyamatoknak vagyunk tanúi, mint a klímaváltozás, valamint a technológiai- és demográfiai kihívások, amelyek együttesen hatnak társadalmainkra és gazdaságainkra. Egyiptom és Magyarország geopolitikai helyzete ráadásul nagyon hasonló, hiszen mindkét országot átszelik azok a forgalmas nemzetközi főútvonalak, amelyek a nemzetek, kultúrák és vallások találkozási pontjaiként szolgálnak.

Csák János szerint mind a közép-európai Magyarország, mind az arab, de földrajzi fekvéséből adódóan mediterrán és európai hatásoknak is kitett Egyiptom a békés kereskedelmi együttműködésben és a párbeszédben érdekelt; túlélésük szempontjából pedig fontos, hogy ki kell maradniuk a geopolitikai konfliktusokból.

A magyar kormány oktatáspolitikájáról szólva a miniszter elmondta, hogy ennek kulcsmondata az együttműködési- és munkaközösségek megteremtése.

 Ez egyrészt a belföldi vállalatok és a magyar kutatói és képzési központok további összekapcsolását jelenti, illetve azt, hogy még a jelenleginél is mélyebben tudjanak részévé válni a nemzetközi tudományos együttműködésnek és kutatási hálózatnak. Hozzátette, hogy ha ezt sikerül Egyiptomra is még jobban kiterjeszteni, az mindkét ország számára gyümölcsöző lehet a jövőben.

Örvendetesnek nevezte, hogy több tudományos együttműködés jött már létre eddig is az egyiptomi és a magyar egyetemek között, és tárgyalásai fontos céljának nevezte a kapcsolatok továbbfejlesztését a tudományos fokozatok kölcsönös elismerésével és más lehetőségek kidolgozásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.