Hírzóna

15 éve szúrták szíven Marian Cozmát

15 éve szúrták szíven Marian Cozmát

Kovács György
2024. február 8., csütörtök
15 éve szúrták szíven Marian Cozmát

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon, hajnalban szúrták szíven Marian Cozmát, Veszprém kézilabdacsapatának meghatározó játékosát. A segítségére siető klubtársai közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A tragikus eseményről a Pick Szeged is megemlékezett mai napon közösségi oldalán.

 

Kevesen tudják, de Marian Cozmát 2005-ben Bukarestben is megkéselték, amikor a bukaresti Rapid fanatikus drukkerei felismerték az utcán, és kést döftek a hátába. A sérüléseiből akkor hamar felépült.

A veszprémi csapathoz 2006-ban szerződött.


Az elkövetők

2011. június 23-án első fokon ítélet született Marian Cozma meggyilkolásának ügyében - írja összefoglalójában a Mandiner. A Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012. április 27-én a Raffael és Németh büntetését 18 évre,

Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

A sportoló haláláért felelős banda tagjainak már korábban is meggyűlt a baja a törvénnyel: a társaság több üzlettől és szórakozóhelytől is védelmi pénzt szedett. Emellett a társaság többször is erődemonstrációt tartott az egyes vendéglátóhelyek környékén, így volt ez Siófokon is, ahol az enyingi Raffael-klán nemegyszer megjelent a Petőfi sétányon.

Bár Sztojka 2018-ban kedvezménnyel szabadult, gyorsan visszakerült a börtönbe, mivel a Székesfehérvári Törvényszék emberkereskedelem és felbujtóként pénzmosás miatt nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélte visszaesőként. A vád szerint három társával együtt prostitúcióra kényszerített egy lányt, akitől bevételének jelentős részét elvette.

Marian Cozma családja 2012-ben polgári perben 250 millió forintnyi kártérítést kért a gyilkosoktól, amelyből egy bírósági ítélet után 211 millió forint lett. Ennek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert – Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, P. Gábort és B. Csabát – köteleztek, noha közülük P. Gábort és P. Csabát csak testi sértésért ítélték el. A család azonban ebből máig egy forintot sem látott: 

Senkitől semmit nem kaptunk még mindig. Isten tudja, hány végrehajtási lapot kiállítottam már, hátha valamit be tudnánk hajtani. De nem történik semmi. Ahhoz előbb a bűnügyi költséget kéne kifizetnie a bűnösök családjának"

– mondta a Borsnak akkor dr. Helmeczy László, ügyvéd.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.