Hírzóna

Visszaállítanák a sorkatonaságot Szerbiában

Visszaállítanák a sorkatonaságot Szerbiában

Kovács György
2024. január 4., csütörtök
Visszaállítanák a sorkatonaságot Szerbiában

A Szerb Hadsereg vezérkara kezdeményezni fogja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását – jelentette be Miloš Vučević védelmi miniszter. A vajdasági Szabad Magyar Szó beszámolója alapján az ötletet először Szerbia elnökével, mint a hadsereg főparancsnokával vitatják meg, majd a szerb parlament elé terjesztik.

A minisztérium azt javasolja, hogy a katonai szolgálat ne tartson tovább négy hónapnál.

13 éve szűnt meg a kötelező katonai szolgálat, szükségünk van a tartalék feltöltésére. Szerbia biztonsági igénye szempontjából fontos, hogy legyenek újoncok, akik mindig készek megvédeni az országot. Tisztában vagyunk a biztonsági kockázatokkal. Nem csak Szerbia, de sok más európai országban is bevezetik a kötelező katonai szolgálatot

– magyarázta Vučević. A szerb hadseregről szólva elmondta, nagyon fontos, hogy a kormány és az államelnök döntése alapján január 1-től 10 százalékkal emelik a katonák fizetését, és hozzátette, a katonaság a 2023-as évet felszereltebben és képzettebben fejezte, mint az azt megelőző évet.

Amikor a katonai szolgálatról szóló törvény esetleges visszaállításáról beszélünk, akkor nem háborúról beszélünk

– szögezte le korábban Vučević.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.