Hírzóna

Orbán Viktor: mi vagyunk az az ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar emberek gondolkodnak (videó)

Orbán Viktor: mi vagyunk az az ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar emberek gondolkodnak (videó)

Hazugságban nem lehet élni, ideje, hogy az emberek képviseljék az álláspontjukat

2023. november 13., hétfő
Orbán Viktor: mi vagyunk az az ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar emberek gondolkodnak (videó)

Szuverenitás Konferenciával ünnepli harmincadik születésnapját a Századvég a Várkert Bazárban., ahol Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

 

A kormányfő felidézte a rendszerváltás időszakát és a Századvég megalapítását.

Lehet, hogy a Századvég mint intézet harminc éve született, de a fogantatása a nyolcvanas évek derekára tehető. Akkor kezdődtek a nagy dolgok.

Kifejtette, azért kezdték el mindezt, mert mint ahogy Václav Havel megfogalmazta,

"hazugságban nem lehet élni."

A Századvég megalakításában köszönetet mondott az idősebb generációnak. Fellegi Tamás, Kéri László, Varga Csaba, Csapody Miklós – belőlük és az életérzésből lett a Bibó István Szakkollégium, „ami elsőre jó volt, de kevés volt”. 

A Századvég megalakításában köszönetet mondott az idősebb generációnak. Fellegi Tamás, Kéri László, Varga Csaba, Csapody Miklós – belőlük és az életérzésből lett a Bibó István Szakkollégium, „ami elsőre jó volt, de kevés volt”.

Két dolog különböztette meg őket, ők voltak a legtapasztalatlanabbak és a legradikálisabbak.

Felhozta a folyóiratukat is, melynek a neve eredetileg Váltóláz lett volna, az volt az első ötlet. 

Szerencsére nem ez lett, noha a kor hangulatához jobban illett akkor. 1985 táján sokan abban gondolkodtunk, hogy az oroszok majd kivonulnak, a kommunisták eltűnnek, lassan vége a századnak, így jött a Századvég elnevezés.

"Nem voltunk jósok, de láttuk, hogy a szocialista világ gazdasági erőtartalékai elfogytak, a Szovjetunió peremállamai felébrednek"

Ma már tudjuk, hogy a helyzetértékelésben igazunk lett, megéri radikálisnak lenni, akkor is, ha nem tudod elérni ezeket a célokat, mert legalább van miből engedni – jelentette ki Orbán Viktor.

 

 

A miniszterelnök kitért Soros György szerepére is. 

"Egy időben egy malomban őröltek vele, hiszen ő sem akarta, hogy a kommunisták uralják Magyarországot. Hogy a szovjetek helyett ő akarja uralni Közép-Európát, még nem volt világos akkor."

Az egész Századvég története a szív és a hazaszeretet története volt, és ez maradjon is így.

Hozzátette: ahogy Stumpf István írta akkor, a cél, hogy megtegyük, amit akarunk és amit lehet.

Akkor ezt nem lehetett csak úgy, a Századvég elindítása a radikális változás elindítása volt. Segíteni, elmondani és leírni, ami történt 1956-ban. A Molotov–Ribbentrop-paktumot is itt ismertették Kelet és Nyugat felosztásáról.

Idézte fel a kormányfő, hangsúlyozva, hogy ha akkor nem lett volna ez, ma nem lenne Fidesz, és most nem lenne szuverén Magyarország sem. Akkor „fel kellett kötni a gatyánkat”, a másik oldalon „összenőtt, ami összetartozott”, nekünk pedig kellett egy intellektuális műhely, így jött létre a Századvég – emlékeztetett.

Meg kellett tanulnunk 2002 után, hogy ahhoz, hogy Magyarország szuverén maradjon, az csak nekünk, magyaroknak az érdeke. Mások jobban járnak, ha elveszítjük.

Nyugaton a baloldali és a jobboldali újságok ugyanazt írják, a lényeget tekintve nincs köztük különbség. Ezzel szemben a magyar politikai paletta plurális, pezsgőbb és színesebb, mint a nyugati barátainké.

Innen nézve a magyar politikai rendszer jóval demokratikusabb, mint a nyugati.

„Magyarországnak azért van jelentősége az európai politikában, mert mi vagyunk az az ország és kormány, amely úgy beszél, ahogy a magyar emberek gondolkodnak." - jelentette ki.

Hazugságban nem lehet élni, ideje, hogy az emberek képviseljék az álláspontjukat, ideje, hogy Európában is változás történjen, és visszavegyék az európai intézményeket.

A mostani évtizedben a küzdelem a szuverenitás megtartásáért folyik, és ebben a Századvégnek komoly feladata lesz. Mi megszereztük a szuverenitást, az ő dolguk és a fiatalok dolga, hogy megtartsák

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.