Hírzóna

Lázár János: Számos eretnek gondolatom van

Lázár János: Számos eretnek gondolatom van

2023. november 8., szerda
Lázár János: Számos eretnek gondolatom van

A budapesti dugókról, a MÁV-ról és a derékfájásról is beszélt a Blikknek a tárcavezető.

Lázár János építési és közlekedési miniszter

 

Lázár János elmondta, amikor csak teheti napi 5-6 kilométert gyalogol az orvosok tanácsára, mivel derékfájós. Hódmezővásárhelyen van kerékpárja, Budapesten viszont nem közlekedik vele, mert mint fogalmazott "itt túl nagy a forgalom. Hódmezővásárhelyen jó a kerékpárút-hálózat".

A kerékpárút-hálózat kapcsán a Blikk megjegyezte, hogy ez Budapesten is folyamatosan bővül, "de épp emiatt támadja a jobboldal és az autósok a budapesti városvezetést".

A budapesti utakon óriási a forgalom, ezeket nem arra tervezték, hogy ennyien és ennyiféle járművel használják. Ahhoz szűkek, hogy legyen rajtuk villamos, troli, autóbusz, autó, gyalogosforgalom, roller, kerékpár. A biciklis közlekedést támogatni kell, de csak úgy, hogy a biciklisek ne legyenek veszélyben. Ugyanakkor Budapestre sokan járnak be autóval, tőlük nem elvárható, hogy biciklivel jöjjenek

- válaszolt Lázár János

Majd azt mondta, "ha drágább a belvárosban a parkolás és az autózás, igen, ott az emberek áttérnek a tömegközlekedésre és tisztábbak a nagyvárosok". Ezt követően a Blikk riportere hozzátette, hogy "a dugódíj a jobboldalon eretnek gondolatnak számít".

Számos eretnek gondolatom van. A saját gondolataimat képviselem

- jelentette ki a miniszter.

Lázár János kérdésre válaszolva elmondta, hogy autóval vagy szolgálati gépjárművel jár fel Budapestre, hozzátette, hogy a nagyobbik fia sokat jár vonattal az egyetemre, és rendszeresen beszokott számolni, hogy mi a helyzet a vonatokon.

Naprakész vagyok

- fogalmazta meg Lázár János.

Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogy ezért lett-e ennyire kritikus a MÁV-val. Erre a politikus azt válaszolta, hogy „inkább reális. Nagyon sokra becsülöm az ott dolgozó 57 ezer ember munkáját.

Nehéz körülmények között kell helytállniuk, de muszáj javítani a szolgáltatás színvonalán. Egy éve sincs, hogy belekezdtem, igyekszem helytállni

- hangsúlyozta a miniszter.

Ezután arra is kitértek, hogy Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár, "nagy kritikusa". Felidézték, hogy Vitézy korábban kijelentette, 10 szakemberből 9 elhagyta a MÁV-ot Lázár miatt, és emiatt nem maradnak végül szakemberek a szervezetnél.

A tárcavezető erre úgy reagált, hogy "nem akarok beleszólni a budapesti főpolgármester-választásba, ezért Vitézy úrra nem reflektálnék".

A teljes interjút itt olvashatják el.


 


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.