Hírzóna

Koraszülöttek világnapja: lilába borult a Dóm (Galéria)

Koraszülöttek világnapja: lilába borult a Dóm (Galéria)

Márton Andrea
2023. november 17., péntek
Koraszülöttek világnapja: lilába borult a Dóm (Galéria)

November 17-én pénteken a koraszülöttek világnapja alkalmából 17 órától lila színbe borult a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri rektori épülete és a Fogadalmi templom.

 

 

Hazánkban évente körülbelül 8500 baba érkezik korán, közülük mintegy 7000 intenzív ellátásra is szorul. Az, hogy életük első óráit, napjait milyen körülmények között töltik, alapvetően határozza meg későbbi kilátásaikat: éretlen, fejletlen szervezetüknek rendkívül körültekintő ápolásra, és sok-sok érintésre van szüksége. A Magyarországon született csecsemők kb. 9%-a koraszülöttként jön a világra, ami azt jelenti, hogy a terhesség 36. hete előtt születik meg. Kevesen tudják, hogy ma már az 500 grammal született csecsemőknek is van esélyük az életben maradásra, amennyiben megkapják az állapotuknak megfelelő speciális intenzív ellátást.

A Korábban Érkeztem Alapítvány szervezésében  a Koraszülöttek Nemzetközi Világnapján ezekre a kis hősökre és az őket segítő családok, barátok, valamint szakemberek erejére, gondoskodására és küzdelmére, a koraszülöttségben érintetteket támogató sorstárs-segítők jelenlétére, valamint magára a koraszülöttségre hívták fel a figyelmet.

Az alapítvány az ADHD-s gyermekek fejlesztését tűzte ki célul.

A kedvezőtlen időjárás ellenére nagyszámú család gyűlt össze a Dóm téren, hogy közösen megemlékezzenek a Koraszülöttek Világnapján. Egy rövid megnyitó után a Habakuk zenekar táncoltatta meg apraja nagyját, közben sütikkel kínálták az odalátogató résztvevőket.

A program végén egy sétára invitálták a jelenlévőket, a Dugonics tért érintve átsétáltak a Szent-Györgyi Albert Agórába, ahol a Honeybeast adott jótékonysági koncertet.

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.