Hírzóna

A madárinfluenza hatással van a Szegedi Vadasparkra

A madárinfluenza hatással van a Szegedi Vadasparkra

2023. november 9., csütörtök
A madárinfluenza hatással van a Szegedi Vadasparkra

A Szegedi Vadaspark madárinfluenza járványhelyzet miatt nem fogad madarakat a természetvédelmi mentőközpontjában - írta közleményében a Szegedi Vadaspark csütörtökön, reagálva arra, hogy az elmúlt napokban két vármegyében is igazolták a madárinfluenza-vírus jelenlétét.

Szegedi Vadaspark közleménye

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszadob pecsenyekacsa-tartó telepén magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta. A hatóságok megkezdték az állomány felszámolását. Az elhullások számának emelkedése, illetve az állatokon jelentkező idegrendszeri tünetek keltettek gyanút, a Nébih laboratóriuma pedig igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét – adta hírül az MTI.

A hatóságok már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 51 ezer állatot számláló állomány felszámolását.

Az érintett telep körül három kilométer sugarú védőkörzetet, illetve tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki.

A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A Nébih közölte, hogy a tiszadobi esetet megelőzően a madárinfluenza alacsony patogenitású H5N2 altípusát igazolták a vizsgálatok Bács-Kiskun vármegyében. A madárinfluenza alacsony patogenitású vírusának jelenléte lényegesen enyhébb intézkedéseket jelent, ugyanis a fertőzött telep körüli egy kilométeres körben csak hatósági engedéllyel mozgathatók a baromfik, valamint az érintett állatok levághatók a kijelölt vágóhídon, ha az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

Hajdú-Bihar vármegyében ugyanakkor a napokban a tiszadobihoz hasonlóan szintén magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolták. Hajdúnánás településen található, mintegy 22 500 példányt számláló tenyészkacsatelepen azonosították a vírust. Az állomány felszámolását ott is megkezdték.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.