Hírzóna

A kormány reagál az ukrán fenyegetésre: Magyarország blokkolja a fegyverek EU-s finanszírozását

A kormány reagál az ukrán fenyegetésre: Magyarország blokkolja a fegyverek EU-s finanszírozását

2023. május 16., kedd
A kormány reagál az ukrán fenyegetésre: Magyarország blokkolja a fegyverek EU-s finanszírozását

Olasz lapértesülések nyomán a Világgazdaság már korábban beszámolt róla, hogy Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt újabb fegyverek finanszírozását, amely a nyolcadik 500 millió eurós utalás lenne a békekeretből. A Barátság kőolajvezeték felrobbantásának tervére hivatkozva pedig az Indexnek megerősítette a hírt a kormány egyik tagja.

Mint arról lapunk is beszámolt, az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint Volodimir Zelenszkij a magyar ipart is tönkretette volna. Azukrán elnökindokkéntoroszpártiságra hivatkozott. A kijelentés 2023. február közepén hangzott el, amikor a Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón Zelenszkij azt javasolta, „ROBBANTSÁK FEL” A MAGYARORSZÁGOT IS ELLÁTÓ BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉKET.

Az egyik meg nem nevezett magyar kormánytag az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását.

A KORMÁNY TAGJAI AZ OTP ELLENI SZANKCIÓT IS MAGYARELLENES LÉPÉSNEK TARTJÁK.

Az Indexnek úgy fogalmazott, hogy a Raiffeisen sokkal nagyobb mértékben van jelen Oroszországban, az ukránok mégsem szankcionálják.Csak és kizárólag a magyar bankot.Amíg Ukrajna ezt nem korrigálja, a magyar álláspont nem változik, mert a magyar kormány álláspontja szerint „a szankciókat Brüsszelben írják, és nem Kijevben”.

A kormányzati forrás egyértelművé tette azt is, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából.A csővezeték déli ágánkeresztül– amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – évente mintegy 8 millió tonna orosz olaj érkezik.

ENNEK KIESÉSE SÚLYOS PROBLÉMÁT OKOZNA A MAGYAR GAZDASÁGBAN, NEMHIÁBA KAPOTT A KORMÁNY MENTESSÉGET AZ OROSZ KŐOLAJRA VONATKOZÓ TILALOM ALÓL.

Az Index kormányzati forrása úgy fogalmazott, hogy még úgy is probléma lenne a magyar iparral, ha egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria-vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű – írta lapnak.

Az Index információi szerint az ukrán elnök mondatai is szóba kerültek a keddi kormányülésen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.