Hírzóna

Szeged napját ünneplik a hétvégén

Szeged napját ünneplik a hétvégén

2022. május 18., szerda
Szeged napját ünneplik a hétvégén

Két év kihagyás után újra koncertekkel, zenés, táncos produkciókkal, az ország egyik legnagyobb kézműves seregszemléjével, nemzetiségi gálával, mazsorettversennyel köszöntikSzegednapját a hétvégén .

A város napjához kapcsolódva díszközgyűlésen adják át a város kitüntetéseit, köztük a díszpolgári címet, melyet idén Szajbély Mihály irodalomtörténész professzor kap.

Pénteken kezdődik a Dóm téri kavalkád, ahol három napon át nyolc ingyenes koncert várja a látogatókat. A zenerajongók mások mellett a Vad Fruttik, Little G Weevil és barátai, valamint Ocho Macho koncertjét élvezhetik. Szombat este a Zenevonat szuperkoncerten az LGT sztárjaival és ünnepi tűzijátékkal emlékeznek arra, hogySzeged303 éve nyerte vissza szabad királyi városi rangját.

Az ünnepi programok része idén is aSzegedi Hídivásár, mely az ország egyik legnagyobb és leglátványosabb kézműves seregszemléje. Magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek szombaton és vasárnap a lezárt Belvárosi hídon és oda vezető Híd utcán kínálják portékáikat, s közben a járókelők látványműhelyeikbe is bekukkanthatnak.

A felújított Móra-park szolgál helyszínül a szombaton kezdődő Magyar Mazsorett Bajnokságnak, melyen az ország tizenöt településéről érkező csapatok mutatják be látványos koreográfiáikat. ASzegednapját köszöntő programsorozat részeként vasárnapig tart aSzegedi Borfesztivál, melyen csaknem százötven, az ország minden részéről érkezett borász kínálja remekeit.

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban "a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként" ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.

(MTI)
Borítókép: palmculture.eu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.