Hírzóna

Ma van az autizmus világnapja

Ma van az autizmus világnapja

2022. április 2., szombat
Ma van az autizmus világnapja

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön.

Az Autizmus Világnapja alkalmából az ENSZ határozatban kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Az autizmussal élő személyek magyarországi érdekvédelmi szervezete, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei, hasonlóan a többi nemzetközi, országos, és regionális szerveződéshez, ismét csatlakozik a Ragyogj Kéken! kampányhoz. Országszerte rendezvényeket tartanak április 2-án, és számos nagyvárosban kék fényben ragyognak ezen az estén a legfontosabb középületek. Minden egyéb kezdeményezés, program, megmozdulás az Autisták Országos Szövetségének oldalán található.

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint másoké. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autizmus pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint a problémát genetikai és környezeti hatások együttes kombinációja okozza. A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. Minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon közel 160.000 autista személy él.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila úgy fogalmazott, hogy a fogyatékossággal élőket nem sajnálni kell, hanem segíteni az önálló életvitelben. Az államtitkár az autizmusbarát közösségi térben, a VII. kerületi KockaPont kávézóban arról beszélt, hogy az elmúlt ciklusokban a kormány kiemelten támogatta a fogyatékossággal élőket, köztük az autistákat-írja a Blikk.

Borítókép: Freepik
Forrás: programturizmus.hu, vira.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.