Hírzóna

Idén is lesz Nyári diákmunka program

Idén is lesz Nyári diákmunka program

2021. június 7., hétfő
Idén is lesz Nyári diákmunka program

A kormány az idén kilencedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra 3 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel a kormány 2013 óta több mint 20 milliárd forintot szánt 210 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez.

A diákok jellemzően az irattárrendezés, katalogizálás, az idősgondozás, egyszerű kisegítő gondozási feladatok területén szereznek némi jövedelmet a nyári szünidőben. A támogatott foglalkoztatók többek között a bölcsődék, az óvodák, a könyvtárak, valamint a családsegítő- és gondozási központok. Tavaly pedig az agrárium és a vendéglátás területén a betanított munka volt a jellemző.

A mintegy 1000 megyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg a diákok az előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunkában a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat. A támogatás alapja minden esetben a minimálbér, illetve a garantált bérminimum.

A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a nappali tagozaton tanuló diák a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vetesse magát június 15-től. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell a munkaviszony kezdete előtt a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán jelentkeznie annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.