Az SZTE gyakorló iskolája látja vendégül az Európai Parlament Modell hazai diák képviselőit

2017. március 14., kedd • Cikk nyomtatása • Küldés e-mailben

Hat város kilenc középiskolájának delegációi találkoznak az Európai Parlament Modell XV. Nemzeti Ülésén. Az uniós kezdeményezésű „szerepjáték” résztvevőit 2017. március 9-15. között az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola látja vendégül. A program megnyitóját államtitkár-helyettes és EP-képviselő is megtisztelte jelenlétével.

Az Európai Parlament Modell, a MEP a középiskolások 1994-ben, holland kezdeményezésre indult kulturális, politikamentes, nonprofit programja. A MEP nemzetközi mozgalomban Magyarország 2002 óta vesz részt. Jelenleg 9 kiválasztott iskola, mint egy-egy EU-tagállam delegál MEP-képviselőket. Az évente más-más városban szervezett MEP Nemzeti Ülésen a diákok sokféle tudást megszerezhetnek az EU intézményrendszerének működéséről, tanulmányozhatják a különböző szakpolitikai témákat, miközben fejlődhet vitakészségük és kritikai gondolkodásuk. A MEP XV. Nemzeti Ülését 2017. március 9-15. között a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola szervezi.

“A világ, benne Európa átalakulóban van. A régi összeomlása és az új születése közötti átmeneti időben az a feladatunk, hogy a régi fogalmak alapján szerveződő rendszereket, így az EU-t is átformáljuk” – fogalmazta meg az összejövetel lényegét a rendezvényt megnyitó szónoklatában a MEP XV. Nemzeti Ülésének elnöke, Kiss Lóránt, a vendéglátó iskola 12. osztályos diákja.

A MEP-ben az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Görögországot képviseli. Ausztriát a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola (Székesfehérvár), az Egyesült Királyságot a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest), Franciaországot a Kazinczy Ferenc Gimnázium (Győr), Finnországot a Földes Ferenc Gimnázium (Miskolc). Hollandiát a Varga Katalin Gimnázium (Szolnok), Írországot a Ferences Gimnázium (Szentendre), Magyarországot az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest), Németország pedig a Deutsche Schule/Budapesti Német Iskola (Budapest).

“A MEP XV. Nemzeti Ülésének résztvevői kortársaik számára példát adnak közéleti szerepvállalásból. A statisztikák szerint ugyanis a 15-29 éves korosztály tagjainak mindössze 1-2 százaléka politizál aktívan és 10 százaléka passzív érdeklődő” – hangsúlyozta Illés Boglárka. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a fiatalokat érintő problémakörök közül – a 2016. évi ifjúságkutatás eredményeire hivatkozva – kiemelte: Magyarországon csak 12 százalék alatt mozog az ifjúsági munkanélküliség, ami nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony.

“Ez nem játék. Ez maga a tapintható történelem” – jelentette ki Ujhelyi István. Az Európai Parlament képviselője köszöntőjében arra is emlékeztetett, hogy a MEP XV. Nemzeti Gyűlésének megnyitójához közeli pillanatokban az EU-tagállamok elsőszámú vezetői is találkoznak. “Most formálódik az az Európa, amelyet a mai gyermekekre hagynak örökül a jelen döntéshozói.”

A MEP-program megnyitója után a diákok a nyolc bizottság ülésein, majd Lobbi-napon vettek részt. A plenáris ülésnek 2016. március 13-14. között a szegedi SZAB-székház ad otthont. A MEP-képviselők munkáját szakértők figyelik és értékelik. A legjobban szereplő MEP-képviselők jutalma egy külföldi utazás, amelynek résztvevői bepillantást nyernek a valódi Európai Parlament munkájába.

Ugrás az oldal tetejére

Hozzászólások

Eddig nem érkezett hozzászólás. Szóljon hozzá!

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

A SZEGEDma.hu tekintettel van a személyiségi jogokra, elutasítja a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük, tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja!
Ön a(z) 54.144.36.228 IP címről szól hozzá.

Ugrás az oldal tetejére