Krisztus megszületett! – üzenték a szerb ortodoxok + FOTÓK

szerb_karacsony003kf

Az ónaptár szerint tartotta meg a szerb ortodox közösség a karácsonyi vecsernyét január hatodikán. Az istentiszteletet követően elégették a badnyakot.

Korábban megírtuk, a magyar és román ortodoxok már megtartották a karácsonyt az új-Julián naptár alapján, a szerbeknél azonban csak január 6-án van szenteste, mert ők az ónaptárat követik. Mintegy kilencven hívő – köztük Vladan Matics, a Pick Szeged volt vezetőedzője – gyűlt össze délután három órakor a szegedi Szent Miklós szerb ortodox templomban. Feltűnően sok volt a család, a pár hónapos csecsemőktől a nyugdíjasokig jelentős számban képviseltették magukat a közösség tagjai.

Kaplan Pavle szegedi szerb ortodox patrochus celebrálta a szerb nyelvű istentiszteletet. Ezt követően a badnyak köré álltak, a lobogó tűz körül többször elhangzott: „Krisztus megszületett!” 2012-es tudósításunkban leírtuk, a badnyak elégetése Krisztus szeretetének a melegét jelképezi. „Imádkozzunk, hogy Krisztus békessége költözzön mindannyiunk szívébe. Az, aki saját szívében Krisztus békességét hordozza, az tudja csak magából árasztani ugyanezt az embertársai felé” – mondta szerbül és magyarul Kaplan Pavle. „Mi, szerb ortodoxok ma azt üzenjük: Krisztus megszületett, valóban megszületett.”

A liturgiát követően a szerb klubban böjti szeretetvendégségre hívták meg a hívőket.

A magyar és román ortodoxok már megtartották a karácsonyt az új-Julián naptár alapján, a szerbeknél azonban csak január 6-án van szenteste,KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599943

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 7.

0 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.