Közélet

Belga vállalkozás milliárdos beruházását avatták Mórahalmon + FOTÓK

Belga vállalkozás milliárdos beruházását avatták Mórahalmon + FOTÓK

2015. november 4., szerda
Belga vállalkozás milliárdos beruházását avatták Mórahalmon + FOTÓK
morahalom_pacapime16_gs

Átadták a Pacapime Logistics Kft. új logisztikai központját szerdán a mórahalmi ipari parkban, a csaknem egymilliárd forintos beruházásból 321,61 millió forintot uniós és hazai támogatás fedezett.

Szabó László

külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár avatóbeszédében kifejtette, a raktározás és logisztika dinamikusan fejlődik Magyarországon, a munkavállalók 5 százalékát foglalkoztatják az ágazatban, amely a GDP 6,5 százalékát adja. Az elmúlt néhány hétben is több jelentős logisztikai beruházást adtak át az ország különböző részein, amelyekhez szervesen kapcsolódik a belga Pacapime fejlesztése - mondta. Az államtitkár elmondta, bebizonyosodott, hogy a magyar gazdasági modell működik, lehet úgy dinamizálni a gazdaságot, hogy közben az ország adóssága csökken. A tavalyi 3,7 százalékos növekedés - amely az unióban a második volt - csak akkor tartható fenn, ha a jól képzett munkaerő rendelkezésre áll. Ezért fontos a szakképzés átalakítása, a duális képzés bevezetése, amelynek köszönhetően már a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tudással hagyhatják el a fiatalok az iskolát - tette hozzá. Szabó László kitért arra is, hogy Belgium Magyarország tizenötödik legfontosabb külkereskedelmi partnere. A magyar kivitel tavaly 23 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Ludo Pissens

, a Pacapime Logistics Kft. ügyvezetője felidézte, a Pacapime-csoport, amely Belgium egyik vezető hullámpapírgyártója és a mai napig családi vállalkozásként működik, 2007-ben döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként gyártó és logisztikai tevékenységének helyszínéül Mórahalmot választja. A kisváros három ország határán fekszik, ami segíti a cég további közép-európai terjeszkedését. A versenyképes árakon minőségi szolgáltatást nyújtó cég éves árbevétele idén várhatóan 6,5 milliárd forint körül alakul, negyven munkavállalót foglalkoztat, a létszám azonban a közeljövőben nyolcvanra bővül - tudatta a szakember. Az ügyvezető hangsúlyozta, bár az uniós támogatási programok nagyon fontosak a vállalkozások számára - a több mint 8 ezer négyzetméteres fedett, raktározásra alkalmas csarnok is részben ebből épült -, a régió gazdasági fejlődése a következő generációk képzettségén múlik. Hozzátette: hiány van a diplomásokból, elsősorban a műszaki területen.

Nógrádi Zoltán

(Fidesz) Mórahalom polgármestere kijelentette, a logisztikai központ létrehozása mérföldkő a település számára. A rendszerváltás éveiben egyetlen ipari munkahely sem volt a kisvárosban, ma már a 6 ezer lakosú település évente 450 ezer turistát fogad, a több mint százhektáros ipari parkban pedig csaknem 50 befektető telepedett meg - közülük a Pacapime a legnagyobb vállalkozás - és csaknem négyszáz embernek adnak munkát - mondta a polgármester.

Milliárdos beruházásból épült logisztikai központot adtak át Mórahalmon - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=586058

Szerző: Szegedma Hírportál2015. november 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.