Gazdaság

Csökkenti a versenyképességet az atomerőművek visszaszorulása Európában

Csökkenti a versenyképességet az atomerőművek visszaszorulása Európában

2015. január 15., csütörtök
Csökkenti a versenyképességet az atomerőművek visszaszorulása Európában

A versenyképességet és az energiabiztonságot is csökkenti az, hogy Európában visszaszorulóban van az atomenergia - mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A szakember ezt a megállapítást emelte ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) múlt évi, legutolsó jelentéséből, amely az atomenergiát vizsgálta részletesen. Az atomenergia alacsony részaránya miatt drágább az elektromos áram, ami több iparágban visszaveti a versenyképességet, ilyen terület például az alumínium-, az üveg- és az acélipar - mondta a vezető közgazdász. Az említett iparágak versenyképességét Ázsiához kell mérni, ahol viszont - különösen Kínában - folyamatosan emelkedik az atomenergia részaránya a villamos áram termelésén belül - fűzte hozzá

Fatih Birol

. A magyar atomerőmű fejlesztését üdvözli az ügynökség, mivel az csökkenti az energiaimportot, és így biztonságosabb lesz az ország áramellátása - válaszolta kérdésre az előadó. Kiemelte, hogy a bővítéshez szükséges a lakosság támogatása mellett a megfelelő technológia, partner és finanszírozás is. A mostani, hordónkénti 50 dolláros olajárról pedig úgy vélekedett, hogy az olcsó energia növeli a keresletet, ami magával húzza az árat is, de az idén nem valószínű, hogy az olaj ára megközelítené a 100 dollárt. Erre az olcsó olajra, illetve földgázra azért nem szabad a villamos energia termelését alapozni, mert ez csak pillanatnyi állapot - mondta, hozzátéve, hogy az atomenergia melletti döntés viszont több évtizedre szól, és stabilitást ad. A szakember kiemelte azt is, hogy az energiabiztonság szempontjából is fontos lenne az európai energiarendszerek magasabb szintű integrációja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.