Közélet

Az idén megkezdődhet a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának előkészítése

Az idén megkezdődhet a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának előkészítése

2014. október 7., kedd
Az idén megkezdődhet a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának előkészítése

Beérkeztek a pályázatok és az elbírálást, valamint a szerződéskötést követően hamarosan megkezdődhet a 47-es főút északi elkerülő szakaszának beruházás-előkészítése Hódmezővásárhelynél – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kedden a dél-alföldi városban.

Tasó László

kifejtette: öt pályázó adta be ajánlatát, amelyek nettó 26,5 és 35 milliárd között szóródnak a 13,5 kilométeres szakasz megépítésére. A költségeket jelentősen növelik a szintbeli különbségek, hiszen több vasúti és közúti felüljáró, valamint speciális közlekedési csomópont is épül. Elsőként kétszer egy sáv készül el, de úgy alakítják ki, hogy idővel a másik kétszer egy sáv is megépíthető legyen. Elmondta: jó esély van arra, hogy a beruházás előkészítése már idén megkezdődik. A beruházás várhatóan 2017-re készül el. Tasó László beszélt arról is, hogy a következő években Magyarországon a közlekedésfejlesztésre jelentős források állnak rendelkezésre. A hazai forrásokkal kiegészítve ez meghaladja majd az 1500 milliárd forintot is, de ebből közútfejlesztésre jelentősen kevesebb jut, mint az elmúlt években: mindent összevetve, nem egészen 500 milliárd forint. Hozzátette: ennél lényegesen többre lenne szükség, ezért azt vizsgálják, hogy a hazai költségvetés a következő időszakban, a gazdaság megerősödésével, milyen mértékben tudja segíteni a beruházások megvalósulását. Kifejtette: a cél az, hogy mindenki biztonságosan közlekedhessen, és ha Magyarországon bárhol utazik valaki a közösségi közlekedésben, akkor arányos és egységes legyen a díjszabása. Emellett arra törekszenek, hogy az önkormányzatokkal összefogva mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a közlekedés biztonsága tovább növekedjen. Elmondta, fontos az is, hogy a közlekedési rendszerek gyorsak, megfizethetők és fenntarthatók legyenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.