Közélet

A Szolidaritás vértanúja az Emlékpontban

A Szolidaritás vértanúja az Emlékpontban

2014. október 8., szerda
A Szolidaritás vértanúja az Emlékpontban

A harminc évvel ezelőtt meggyilkolt Jerzy Popiełuszko (1947-1987), a Szolidaritás mártír papjának életútját idézi fel Iványi László tiszteletbeli kanonok, plébános és Miklós Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa október 9-én, csütörtökön 17 órakor a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény előadótermében.

Jerzy Popiełuszko

a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség karizmatikus plébánosaként rendszeresen felemelte a szavát a kommunista rendszer ellen. A hazafias szentbeszédei révén ismert, a munkásoknak a gyárakban is miséző, a Szolidaritással kapcsolatban álló atyát 1984. október 19-én rabolták el a kommunista titkosszolgálat emberei, összeverték, majd menekülési kísérlete közben megölték. Holttestét néhány nap múlva a Visztula felduzzasztott vizében találták meg. A vértanúságával jelképpé vált katolikus papot 2010-ben mintegy százötvenezer ember előtt avatták boldoggá Varsóban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.