Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér

bankkartya_penz_paypass03Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján, a felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el.

A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint. A megállapodás a minimálbérnél 3,6, a garantált bérminimum esetében pedig 3,5 százalékos emelés jelent 2014-ben az idei évhez képest – közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásért felelős államtitkára a konzultációs fórumot követő sajtótájékoztatón.

Az államtitkár szerint a megállapodás megszületése kellő konstruktivitást mutat a munkaadói és a munkavállalói oldal részéről is. “Olyan kompromisszum született, amely a reálkeresetek növekedésével, a munkahelyek megőrzésével, illetve a foglalkoztatás bővülésével segíthet abban, hogy a magyar gazdaság jövőre is jó mutatókat produkálhasson” – fogalmazott Czomba Sándor. Az államtitkár emlékeztetett: a megállapodásról várhatóan a következő kormányülések valamelyikén dönt majd a kabinet.

A minimálbéren keresők 3500, a bérminimumot keresők pedig 4000 forinttal kapnak többet január 1-jétől – mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a tárgyaláson résztvevő szakszervezetek nevében. Hozzátette, bíznak benne, hogy az előre meghatározott százalékoknál magasabb tényleges bérnövekedés következik be a jövő év végéig. A helyi bértárgyalásokon ezt fogják szorgalmazni – közölte.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára ismertette: a kötelező emelések több mint félmillió embert közvetlenül érintenek az üzleti szférában. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta, évről évre olyan minimálbérben kell megállapodni, amely a munkavállalók számára a jövedelmük érzékelhető emelkedését jelenti, ugyanakkor nem sért foglalkoztatáspolitikai érdekeket, nem jár elbocsátásokkal.

Dávid Ferenc is jó kompromisszumnak nevezte a megszületett megállapodást. Kiemelte azt is: 2014-ben folytatódik a reáljövedelmek emelkedése. A jövőre prognosztizált 2,4 százalékos infláció mellett a minimálbérek 3,6 százalékos emelése a reálpozíciók javulását jelenti – mondta. Arra bíztatják a munkaadókat, hogy ahol van erre lehetőség, ott a kötelező minimumokon túl nagyobb ütemben emeljék a béreket – jelentette ki a VOSZ főtitkára.

2 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  2. jozkó
  2013. december 2., hétfő, 16:03
  Válaszolok

  Régi “szép idők”, amikor a KMK /közveszélyes munkakerülés :)/ még bűnnek számított…

  Ha ezzel a minimálbérrel “kötelező” folalkoztatás is járna, az lenne az igazi!
  Bár úgy sem állna munkába mindenki, sok “szíves”, “ízületes” és “idegi alapon tengődő” inkább megél a seg..-ből.
  A legutóbbi időkben még fizetne is a Munkaügyi Hivatal sokaknak, hogy /alapfokú!/ tanfolyamokon vegyenek részt – azt sem vállalják sokan, pedig elméletileg munkanélküliek és ráérnének!
  Remélem az ilyen lógósokat két lábbal rúgják ki minden szociális ellátásból a jövőben!

 • '>
  1. 454645645645654
  2013. december 2., hétfő, 15:04
  Válaszolok

  ésmunkahelyekmikorlesznektessékmondani