NGM: sikeres a bankkártya-elfogadóhelyek telepítési programja

2017. október 20., péntek · Hozzászólok

Rendkívül sikeres a tavaly indított bankkártya-elfogadóhely telepítési program, az első lépcsőben a 2017. december 31-ig vállalt 30 200 terminálnak már több mint a felét forgalomba helyezték a programban részt vevő szolgáltatók. A most meghirdetett újabb 30 ezer terminállal a közeljövőben az online pénztárgépekhez viszonyított lefedettség megközelíti majd a 80 százalékot. Az újabb elfogadóhelyek telepítésének költségvetési forrását a kormány már korábban biztosította – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére. Tovább »

Tovább fogyunk, de nőtt a házasulási kedv Csongrád megyében

2017. október 11., szerda · Hozzászólok

Az elvándorlás is szerepet játszik abban, hogy Csongrád megye lakossága 3000 fővel fogyott, és az országos bővüléssel szemben a lakásépítések száma is csökkent. A KSH „Fókuszban a megyék” című legfrissebb kiadványából kiderül, hogy a foglalkoztatás bővült a versenyszférában és többen is házasodtak, mint egy évvel korábban. Tovább »

Gyűrűzik a botrány a Tesco körül

2017. szeptember 4., hétfő · 5 hozzászólás

tesco_gs

Nőtt az esélye annak, hogy lebénul a teljes áruházlánc, hiszen a Tesco Global Zrt. és a szakszervezetek nem tudtak megegyezni, hiába volt már harmadjára is béremelés a cégnél. A nagyvállalat úgy látja, csupán a szakképzett munkaerő megszerzése a gond, a dolgozók a béremelésektől várják a megoldást, ám ha nem enyhül a bérfeszültség, akkor a kormány közbeavatkozik. A Tesco és a szakszervezetek között eredetileg szeptember 11-én folytatódott volna az egyeztetés, ellenben a dolgozók felháborodtak az áruházlánc félrevezető nyilatkozatán, így akár már a napokban is megkezdődhet az országos sztrájk. Tovább »

Mabisz: tavaly 6585 tűzkárra 3,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók

2017. május 29., hétfő · Hozzászólok

Tavaly a biztosított lakóingatlanokban 6585 tűzkár keletkezett, ezek kártérítésére 3,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók, 2010 óta 47 564 tűzeset történt a biztosított ingatlanokban, ezekre összesen 35,3 milliárd forintot fizettek ki a társaságok – mondta Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) hétfői sajtóbeszélgetésén. Tovább »

Tóth Péter: Európát is kiárusítanák a helyi szocialisták, a Jobbik kitart a bérunió mellett

2017. április 25., kedd · 11 hozzászólás

jobbik_sajttaj001kf

A hazai bérek felzárkóztatása kulcskérdés Tóth Péter szerint, a jobbikos városatya ezért is nevezte sajnálatosnak, hogy a jogi bizottság tagjai tartózkodtak az európai bérunióval kapcsolatos indítványánál. Ezzel szemben a grémium baloldali tajgai az MSZP-s Kozma József javaslatát támogatták, Tóth szerint viszont az alapjövedelem bevezetése a felelőtlenség mellett felér a nemzetárulással is. Tovább »

Sajnálja a jobbikos Tóth Péter a havi egymilliót Botka Lászlótól

2017. február 3., péntek · 50 hozzászólás

toth_peter02_gs

Szeged a korábbiaknál magasabb, 51 milliárdos költségvetési főösszeggel számol idén, de a városvezetők is jól járnak, jelentősen emelkedik havi illetményük – jegyezte meg Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő. Az illetményemelés emelés hátterében egy törvénymódosítás áll, igaz ennek egy részéről akár le is mondhatna a polgármester. Tovább »

A fiataloknak a fizetés, az idősebbeknek a biztonság a fontosabb

2016. november 21., hétfő · Hozzászólok

A 40 körüli munkavállalók keresik a legtöbbet, a legkevesebb fizetésre pedig az 55 év felettiek és a pályakezdők számíthatnak Magyarországon. A fiataloknak a fizetés, az idősebbeknek a biztonság a fontosabb – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu online bérfelmérés legújabb kutatásából. Tovább »

Schmuck Erzsébet Szegeden: bérrendezést és többkulcsos SZJA-t sürget az LMP

2016. október 5., szerda · Egy hozzászólás

schmuck_erzsebet_lmp01_gs

Egyre gyorsuló ütemben szakad szét az ország, egyre nagyobbak a bérkülönbségek is, például Csongrád megyében 16 százalékkal kevesebb az átlagbér, mint az országos középmérték, másutt ennél rosszabb adatok is vannak – jelentette ki Schmuck Erzsébet a Klauzál téren. Az LMP frakcióvezetője elmondta, pártjuk a többkulcsos személyi-jövedelemadót preferálja, és egy szociális bérlakásprogramot is szorgalmaznak. Tovább »

NGM: tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei

2016. augusztus 10., szerda · Hozzászólok

A fogyasztói árak alacsony színvonalának köszönhetően tartják az értéküket a fizetések, a nyugdíjak és a vállalkozások jövedelmei – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.
Tovább »

Eurostat: a nők fizetése még mindig jelentősen elmarad a férfiakétól Európában

2016. március 7., hétfő · Hozzászólok

Bár a helyzet javult, a nők Európa-szerte még 2014-ben is átlagosan 16,1 százalékkal kevesebbet kerestek a férfiaknál, az ezt megelőző évhez képest a legnagyobb javulás Magyarországon mutatkozott – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfői jelentéséből.
Tovább »

Egy spanyol köztisztviselő 14 éven át kapott fizetést munka nélkül

2016. február 12., péntek · Hozzászólok

A cádizi önkormányzat egyik köztisztviselője tizennégy éven át vette fel a fizetését anélkül, hogy valódi munkát végzett volna, és ez csak akkor derült ki, amikor ki akarták tüntetni 20 éves munkaviszonya alkalmából – számolt be a bíróságon végződött ügyről az El Mundo című napilap pénteken.
Tovább »

Szabó Sándor: Jelentős béremelésre van szükség a köz- és a versenyszférában is

2015. november 10., kedd · 15 hozzászólás

DCIM100GOPROGOPR0185.

Míg más országokban megbecsülik, vagyis megfizetik a munkát, addig hazánkban nem, ezért a szocialisták kampányba kezdtek a béremelésekért – jelentette ki Szabó Sándor szegedi MSZP-s országgyűlési képviselő. Van olyan szektor, ahol 50%-os fizetésemelést szorgalmaznak, s összességében 1800 milliárdot csoportosítanának át erre a célra. Tovább »

Az utcán szolgáló rendvédelmi dolgozóknál nagyobb béremelés várható

2015. április 17., péntek · Hozzászólok

A rendvédelmi dolgozók új életpályamodelljében az utcán szolgálóknál és az aktív állományúaknál nagyobb, az irodai dolgozóknál, vezetőknél pedig mérsékeltebb lesz a béremelkedés. Kovács Zoltán kormányszóvivő erről az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában beszélt. Tovább »

A vártnál gyorsabban nőttek a bérek júliusban

2012. szeptember 18., kedd · Egy hozzászólás

A foglalkoztatottak júliusi 7,1 százalékos bruttó átlagkereset növekedése meghaladta a várakozásokat az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik 2012 egészében 4,5-5,5 százalékos bruttó keresetemelkedésre számítanak.

A január-júliusi bruttó átlagkeresetek 4,8, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 2,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vállalkozásoknál alkalmazottak rendszeres havi keresete 8,0 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, gyorsabban az előző havi 7,3 százalékos ütemnél.

A foglalkoztatottak júliusi 7,1 százalékos bruttó átlagkereset növekedése meghaladta a 4 százalékos elemzői konszenzust – mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője, aki 3,1 százalékot prognosztizált. A “tévedés” hátterében az áll, hogy a költségvetési szférában (pontosabban az egészségügyben) júliusban egyösszegű kompenzációt fizettek ki, ennek összege 13 800 forint volt, amivel talán nem számoltak az elemzők – tette hozzá. Mivel ez a tétel a későbbiekben nem ismétlődik meg, így az év egészében a bruttó keresetek várhatóan 5,5 százalékkal nőnek majd, a nettő bérek a jelenlegi 4,4 százalékos növekedés után éves átlagban lefelé csúszhatnak, ami a 12 havi görgetett adatokból is leszűrhető – jelezte Kondrát Zsolt.

Az MKB Bank vezető elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy a nettó reálbértömeg az első hét hónapban 3,5 százalékkal csökkent, ami a fogyasztásra, s ennek nyomán a GDP alakulásra is negatívan hathat. Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint is a várakozásokat lényegesen meghaladva nőttek 7,1 százalékkal a bruttó bérek júliusban a júniusi 4,1 százalék után, míg a nettó bérek növekedése 4,4 százalékos volt, ami 1,3 százalékos reálbércsökkenést eredményezett.

Valójában mind a versenyszférában, mind a költségvetési szférában az inflációt meghaladó mértékben nőttek a nettó bérek, amennyiben a közfoglalkoztatottak bérének torzító hatását kiszűrjük, így nőttek a nettó reálbérek – magyarázta az elemző. Hozzátette: a családi adókedvezményekkel együtt nagyobb lehetett a nettó bérek növekedése, így valamivel a reálbér növekedés mértéke is. A versenyszférában 9,2 százalékra gyorsult a bérnövekedés az előző havi 7,2 százalékról, míg a rendszeres (bónuszoktól megtisztított) bérnövekedés 8 százalék volt az előző havi 7,3 százalék után. A versenyszféra nettó bérei 6,1 százalékkal emelkedtek, ami minimálisan meghaladja a júliusi 5,8 százalékos inflációt.

A költségvetési szférában 0,9 százalékkal nőttek a bruttó bérek, a költségvetési szféra átlagjövedelmét azonban a közcélú foglalkoztatás bérei húzzák le, e nélkül a költségvetési szférában 8,1 százalékos bérnövekedés valósult meg, ami jelentős gyorsulás az előző hónapban mért 3,5 százalékos növekedés után. Ennek magyarázata, hogy az egészségügyi dolgozók bére júliusban jelentősen emelkedett, emellett januárig visszamenően részesültek a béremelésben. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatottak nélkül 6,4 százalékkal nőttek a nettó bérek, ami szintén kissé meghaladja az infláció mértékét.

A TakarékBank éves átlagban továbbra is 4,5 százalékos bérnövekedésre számít, mivel a júliusi béradatokat egyszeri tételek is növelték – jelezte Suppan Gergely vezető elemző.

221 ezer 300 forint volt idén a bruttó átlagkereset

2012. szeptember 18., kedd · 3 hozzászólás

Az idén az első hét havi bruttó átlagkeresetek 4,8, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 2,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Nemzetgazdasági Minisztérium azt emelte ki, hogy a nettó bérek visszafogottabb alakulása elsősorban a közfoglalkoztatás súlyának növekedésével magyarázható.
Tovább »

Kevesebb munkavállaló kap 13. havi bért az idén

2011. december 22., csütörtök · Hozzászólok

Idén mintegy ötödével kevesebb munkavállaló, a dolgozók 14 százaléka kap 13. havi juttatást, átlagosan 239 300 forintot, ami 12 százalékos növekedés az előző évi juttatásokhoz képest – derül ki a Workania állásportál által működtetett fizetesek.hu legújabb felméréséből.
Tovább »

Nyilvános az állami cégvezetők jövedelme

2009. április 9., csütörtök · Hozzászólok

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján az állami cégek vezetőinek jövedelme is közérdekű adatnak minősül és nyilvánosságra kell hozni – adta hírül a zoom.hu. A most publikált listában nemcsak a vezetők alapbére, hanem a lehetséges prémiumaik és a végkielégítésük mértéke is szerepel. Tovább »